Energiacsúcs: kritikus tömeg Kelet-Közép-Európában

2010.02.24. 19:32
Bajnai Gordon szerint a kelet-közép európai térség energiabiztonsága szempontjából mérföldkő az a nyilatkozat , melyet 11 kormányfő írt alá szerdán Budapesten az Energiabiztonsági Csúcstalálkozón. A találkozó célja az egyoldalú energiafüggőség csökkentése, a közép-európai államok szorosabb együttműködése és az EU-n belüli és kívüli közös fellépés volt.

Bajnai Gordon mérföldkőnek nevezte a szerdai budapesti energia-csúcstalálkozó eredményét. A magyar miniszterelnök a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy aláírtak egy közös nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy a biztonságos energiaellátás megteremtése minden aláíró számára kiemelt feladat. A dokumentum tartalmazza az észak-dél-keleti gázellátási háromszög létrehozását is.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: Kelet-Közép-Európában létrejött egy "kritikus tömeg", széles és erős együttműködés. Szavai szerint a csúcstalálkozó eredményében "erős, tiszta, jó szándékú" európai akarat nyilvánult meg, a konferencia résztvevői hosszú távon gondolkodnak.

Hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai országoknak együtt kell kialakítaniuk energiapolitikájukat, és összehangolt stratégiákkal kell rendelkezniük a helyzet megoldására. Közép-Európa energiabiztonságát meg kell erősíteni, nemcsak a térség, hanem egész Európa és az Európai Unió biztonsága miatt - jelentette ki.

A találkozón a visegrádi országok (V4) - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - nyilatkozatot fogadtak el, melyhez több közép-kelet-európai ország is csatlakozott. A nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy az energiabiztonság kiemelten fontos a kelet-közép-európai országoknak. A nyilatkozathoz csatlakozott Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Ausztria.

A dokumentumban rögzítették, hogy erősítik együttműködésüket gázhálózataik további összekötésére, valamint diverzifikálják ellátási útvonalaikat és forrásaikat. Ehhez kapcsolódva segítik a V4-es országokon keresztülhaladó, a tervezett horvát és lengyel cseppfolyós gázterminálokat (LNG) összekötő Észak-Déli energiafolyosó, a Nabucco gázvezeték, valamint a romániai konstancai LNG projekt létrehozását.

Bajnai Gordon elmondta, a csúcs résztvevői megállapodtak azt is, hogy a gáz továbbszállítására továbbfejlesztik a közép-európai gázvezetékrendszert, amely a Balti-tengertől egészen az Adriai-tengerig teremti meg az energia szabad áramlását. Erős regionális összefogással összehangolják a krízisterveket, hogy egy újabb energiaválság esetén gyorsan és megfelelően segíthessék egymást az országok.

A közös tervek megvalósulásához szorosabb együttműködésre és koordinációra, jelentős fejlesztésekre és nem utolsósorban óriási befektetésekre van szükség - mondta Bajnai Gordon. Különböző EU-források már jelenleg is rendelkezésre állnak, de a tervek megvalósításához nagyságrendekkel több pénz szükséges. Megerősítették igényüket arra, hogy fokozottabban használhassák fel az EU kohéziós alapját  az energiai infrastrukturális beruházásoknál és a rendszerek összekötésénél. Az erőfeszítések hatására - emelte ki a miniszterelnök - valódi verseny alakulhat ki a gázpiacon, hosszú távon azt is jelentheti, hogy jobb minőségű szolgáltatások jöhetnek létre, kedvezőbb árakon.

Újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy közös munkacsoportokat hoznak létre a nyilatkozatot aláíró országok. Ugyancsak újságírói kérdésre elmondta, hogy nem volt kétoldalú találkozó Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, csak a plenáris üléseken tárgyaltak.

Szollár Domokos az MTI-nek elmondta, hogy a V4-ek magyar elnökségének fő témája az energiabiztonság, ezért szervezték meg Budapesten a rendezvényt. Sikernek tekintik, hogy 11 ország volt jelent a csúcstalálkozón, 8 ország miniszterelnöki szinten képviseltette magát, ezen kívül részt vett az Egyesült Államok képviselője, valamint Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója, az Európai Bizottság és a spanyol EU soros elnökség szakemberei is.