A lakásfelújítások nem estek vissza Magyarországon

2010.02.26. 07:47
Magyarország fejenként 139 eurót költött lakásfelújításra a múlt évben. Hazánk ezzel messze megelőzte a régióban a 96 euróval második helyen szereplő Csehországot, a válság ellenére enyhe növekedést mutat a lakásfelújítási piac - közölte a Masterplast.

Az új lakások építéséhez szükséges termékeket forgalmazó cégek 20-30 százalékos forgalomcsökkenést könyveltek el 2009-ben - áll a közlemény. Ezzel szemben a homlokzati hőszigetelő anyagot - expandált polisztirolt, köznapi nevén hungarocellt - is gyártó Masterplast csoport Magyarországon 10 százalékos forgalombővülést regisztrált.

A közlemény hivatkozik a Buildecon adataira, amelyek szerint az egy főre jutó lakás felújítási költség 2009-ben Magyarországon 139, Csehországban 96, Lengyelországban 89, Bulgáriában 55, Szlovákiában 51, Romániában 15, míg Szerbiában 7 euró volt. Ez utóbbi adat miatt szán a Masterplast kiemelt szerepet Szerbiának, amelyet megerősített azzal is, hogy oda telepítette a legutóbbi homlokzati hőszigetelő anyag gyárát.

Tavaly a szerb gyárból 4 millió, míg a román gyárból 8,7 millió euró bevétele keletkezett a csoportnak. A következő áttörést Lengyelországban várja a Masterplast. A Buildecon előrejelzése szerint itt évi 1-3 százalékkal bővülhet a hőszigetelő anyagok piaca.