Izland gyorsan megállapodna adósságairól

2010.03.07. 19:25
Bár a szombati népszavazáson az ország lakossága elvetette a Nagy-Britanniával és Hollandiával kötött adóságtörlesztési megállapodást, az izlandi kormány még tavasszal új megállapodást kötne.

Bár az izlandi választók szombaton leszavazták az izlandi Icesave bank Nagy-Britanniával és Hollandiával szembeni adósságának törlesztéséről tavaly kötött megállapodást, az izlandi kormány még május előtt meg kíván állaodni a többmilliárd eurós adóság törlesztéséről.

Nagy-Britanniában ugyanis májusban, Hollandiában pedig júniusban parlamenti választást tartanak, az izlandi kormány pedig még a mostani kormányokkal akarna tárgyalni.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter nyitottnak mutatkozott, a BBC-nek adott nyilatkozata szerint "alapvetően vissza kell kapnunk a pénzünket, de ami a feltételeket illeti, készek vagyunk rugalmasan eljárni, mert nem érdekünk Izland elszigetelése".

Izland a pénzügyi válság után felvételét kérte az Európai Unióba. Az adóságügy azonban hátráltathatja a folyamatot. Erre utalt a holland külügyminiszter, Maxime Verhagen is, aki szerint kormánya figyelembe veszi az Icesave-vel kapcsolatos tárgyalások eredményét, amikor majd eldönti, hozzájárul-e a tárgyalások megkezdéséhez.

Nagy-Britannia és Hollandia jelentős összegeket kötött le a válság előtt az Icesave bankban, ahol nagyon kedvező feltételeket nyújtottak a betéteseknek. A brit önkormányzatok többsége az izlandi bankokban tartották pénzüket. A gazdasági válság kirobbanása és az izlandi pénzintézetek bedőlése után többmilliárd eurónyi követelésük ragadt az Icesave bankban. A brit kormány ezután az izlandi államtól várta a károk megtérítését.

Ezután született megállapodás a három ország között, amit azonban hiába fogadott el az izlandi parlament, az államfő megvétózta, és népszavazást írt ki a kérdésben.

A népszavazás kimenetele nem volt kétséges, és különösebb gyakorlati jelentősége sem volt, miután Izland azóta már jobb ajánlatokat kapott Nagy-Britanniától és Hollandiától, mint amiről polgárai szombaton szavaztak. Ám a népszavazás segíthet az izlandi kormánynak még könnyebb feltételeket kialkudni, vélik elemzők. Közvélemény-kutatási adatok szerint az izlandiak többsége tudomásul veszi, hogy törleszteni márpedig kell, csak a feltételeket tartják elfogadhatatlannak. Az eredeti feltételekkel csupán a tőketörlesztés fejenként havi 73 euróba kerülne a 317 ezer lakosú Izlandnak, ahol az átlagfizetés a magánszektorban havonta 1900 euró.