Európai Valutaalap alakulhat

2010.03.08. 08:06
Új, nagy jelentőségű kezdeményezéseket tervez a német és a francia kormány az euróövezeten belüli gazdasági együttműködés és ellenőrzés erősítésére, és ennek egyik eleme lenne az "Európai Valutaalap" (EMF) létrehozása - írta magas rangú kormányilletékesekre hivatkozva a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint a két ország célja olyan szabályok és eszközök megteremtése, amelyekkel elejét lehetne venni, hogy egyetlen tagállam eladósodottsága ismét instabilitáshoz vezessen az euróövezeten belül, ahogy az most Görögország esetében is történt.

A lap idézi Nicolas Sarkozy francia elnököt, aki Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő látogatása előtt kijelentette: Görögországot meg kell segíteni, mivel a görög kormány erőfeszítéseket tesz (az államháztartás konszolidálására). "Ha létrehoztuk az eurót, nem hagyhatjuk, hogy egy euróövezeti ország elbukjon ... hiszen akkor semmi értelme nem volt az euró megteremtésének" - mondta Sarkozy a Financial Times idézete szerint.

A lap úgy értékeli, hogy a francia elnök szavai arra utalnak: Párizs nagyobb készséggel nyújtana Görögországnak valamilyen pénzügyi segítséget vagy garanciákat, mint Németország.

Franciaország és Németország ugyanakkor egyetért abban, hogy Görögországnak nem kellene a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulnia pénzügyi segítségért. Így az EMF létrehozásának ötlete egyértelműen vonzó lehet Párizs számára, jóllehet egy ilyen szervezetet már aligha lehetne létrehozni időben ahhoz, hogy Görögországot megsegíthesse - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter már az IMF-modell alapján létrehozandó EMF terveinek első részleteit fedte fel, amikor a Welt am Sonntag című hétvégi német újságnak kijelentette: jóllehet a tervekben nem szerepel olyan szervezet, amely a Nemzetközi Valutaalap versenytársa lenne, de az euróövezet belső egyensúlyának fenntartására szükség van olyan intézményre, amely rendelkezik az IMF tapasztalatával és hasonló beavatkozási mechanizmussal.

A Financial Times értesülése szerint "a németek által elgondolt" tervek között kemény büntetések is szerepelnének azon euróövezeti országokkal szemben, amelyek nem fogják vissza deficitet eredményező költekezésüket, vagy túlzott mértékű államadósságot halmoznak fel.

Az ötletek között van a kohéziós alapokból ezeknek az országoknak folyósított támogatások leállítása, szavazati joguk ideiglenes megvonása az uniós miniszteri találkozókon, sőt az euróövezeti tagság felfüggesztése is - áll a Financial Timesban.