London: másfél év múlva lesz amerikai kamatemelés

2010.03.17. 22:45
Londoni elemzők szerint legkorábban másfél év múlva kezdődhet az amerikai pénzügypolitika érdemi szigorítása, tekintettel az amerikai gazdasági növekedés ingatagságával kapcsolatos jegybanki aggodalmakra.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - áprilisra szóló, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisában azt jósolta, hogy 2011 harmadik negyedévéig érvényben marad az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávja.

Az EIU szerint ezt a várakozást éppen a Fed legutóbbi nyilatkozatai támasztják alá, amelyekből az tűnik ki, hogy a jegybank változatlanul aggódik az amerikai gazdaság állapota miatt.

A cég ugyanakkor érvényben hagyta az előző havi jelentésben szereplő, erőteljesen javított idei amerikai növekedési előrejelzését. Az EIU abban a prognózisban az addigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította 2010-re szóló amerikai GDP-reálnövekedési jóslatát, és akkor még azt valószínűsítette, hogy a Federal Reserve már az idei harmadik negyedévben pénzügy-politikai szigorításba kezd.

Ez utóbbi bekövetkeztének valószínűségét azonban a ház londoni elemzői - a Fed azóta elhangzott óvatos nyilatkozatai alapján - a szerdai újabb előrejelzésben egy évvel kitolták, elismerve, hogy ez a prognózis a londoni konszenzusban szereplőnél jóval későbbi amerikai kamatszigorítási kezdetet feltételez.

Az áprilisra szóló új elemzésben az EIU valamelyest tovább javította a világgazdaság egészére adott becslését, a költségvetési ösztönző intézkedések, valamint a vállalati szektor raktárkészlet-dinamikájának kedvező hatásaira és a feltörekvő térség lendületére hivatkozva.

A cég most - vásárlóerő-paritáson mérve - 3,8 százalékos idei globális növekedést vár az előző havi elemzésben szereplő 3,7 százalék helyett, de fenntartja azt a nézetét, hogy jövőre 3,5 százalékra lassul vissza a világszintű növekedés, mivel az EIU elemzői szerint a magánfogyasztás nem lesz képes ellensúlyozni az ösztönző intézkedések akkor már várhatóan halványuló hatásait.

Ugyanezen okból az EIU az amerikai gazdaságban még nagyobb arányú lassulást jósol: előrejelzése szerint jövőre az amerikai hazai össztermék csak 1,6 százalékkal növekszik reálértéken az idei évre várt 2,8 százalékos GDP-plusz után.

Az euróövezetben a cég mindazonáltal ennél is jóval gyengébb teljesítményt vár: szerdai előrejelzése szerint a valutauniós térség gazdasága az idén 0,8, jövőre 1,0 százalékkal növekszik.