Kínaiak vennék meg a londoni taxik gyártóját

2010.03.19. 07:39 Módosítva: 2010.03.19. 07:39

A legendás londoni taxikat gyártó cég többségének megszerzésével akarja kiépíteni saját autói európai gyártóbázisát a kínai Zhejiang Geely Holding Group Co. A vállalat esélyes a Volvo megvásárlására is, de az eladó Forddal kötendő üzlet értelmében a svéd autógyártó technológiája a Volvo tulajdonában marad - írja a Napi.

A kínai társaság Hongkongban bejegyzett leányvállalatán, a Geely Automobile Holdings Ltd-n keresztül emelné 51 százalékra a taxikat gyártó Manganese Bronze Holdings Plc-ben meglévő 19,9 százalékos tulajdonrészét - mondta el a Bloombergnek Mark Fryer, az utóbbi cég pénzügyi igazgatója.

A változás nyomán a Manganese feladata kibővülne: továbbra is gyártaná Coventryben a fekete taxikat (igaz, egyre több Kínából érkező alkatrész felhasználásával), emellett összeszerelő üzeme és elosztóbázisa lenne a Geely autóinak - derült ki Fryer szavaiból. A Manganese egyik divíziója, az LTI Vehicles, illetve ennek elődvállalatai 1948 óta gyártják az egyedi formájú londoni taxikat.

A Geely 2009-től állítja elő a fekete autókat az ázsiai piacra Sanghajban, és ezzel egyidejűleg egy vegyesvállalati megállapodás alapján elkezdett alkatrészeket szállítani Coventrybe. Az utóbbinak köszönhetően autónként 1200 fonttal (1325 euró) csökkentek a gyártási költségek, amit a következő hat hónapban további 800 fontos megtakarítás követhet - igaz, emiatt 60 munkahely megszűnik a brit autógyártónál. A Manganese a spórolás ellenére tavaly 6,9 millió font veszteséget szenvedett el.