Euróövezeti csúcson dönthetnek a görögökről

2010.03.23. 22:14
Euróövezeti csúcsot javasol az uniós elnök Görögország miatt. Herman Van Rompuy nem akarja, hogy az EU 27 tagországának állam- és kormányfői csütörtöki találkozója csapjon át görög csúcsba, inkább egy külön megbeszélést szeretne. Diplomáciai források szerint csütörtökön dönthetnek Görögország megsegítéséről.

Az euróövezethez tartozó tizenhat ország vezetőinek találkozóját szeretné megrendezni csütörtökön Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke Görögország helyzetének megvitatására. Az EU 27 tagországának állam- és kormányfői csütörtökön Brüsszelben találkoznak a következő tízéves gazdasági EU-stratégia (EU 2020) és más témák megvitatására.

Van Rompuy - szóvivőjének keddi brüsszeli közlése szerint - azt szeretné, ha az eurózóna állam- és kormányfői ezt megelőzően külön beszélnék meg a pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögország segítésére vonatkozó terveket. Az uniós elnök kezdeményezése a jelek szerint annak elkerülését célozza, hogy a rendes kormányfői értekezlet ismét görög csúcsba menjen át, ahogy az az előző, február eleji találkozóval történt.

A tagországok vezetőinek írt meghívólevelében Van Rompuy egyértelművé tette, hogy a 27 államos uniós csúcsértekezletet elsősorban az EU 2020 stratégia és klímaügyek megvitatására szánja, bár a csütörtöki munkavacsora alatt a gazdaságpolitikai koordinációval és az államháztartás fenntarthatóságával foglalkozó eszmecserére is lesz lehetőség.

Egy korábbi hasonló találkozó ugyanakkor neheztelést váltott ki néhány, az övezethez nem tartozó tagállamban, amelynek illetékesei attól tartottak, hogy a külön megbeszélés megosztottsághoz vezethet a tagországok között.

A napokban nyilvánosságra került nyilatkozatok szerint az euróövezeti államok többsége hajlandó lenne arra, hogy az unió dolgozzon ki egy mechanizmust Görögország támogatására, amelyet Athén azonnal igénybe vehetne, ha úgy ítélnék meg, hogy szükség van rá. A vezető tagállamok közé tartozó Németország azonban egyelőre határozottan elzárkózik ettől, és ezzel az álláspontjával kérdésessé tette, hogy születhet-e elvi megállapodás a témáról a mostani találkozón.

Közel lehet a megoldás

Diplomáciai források kedd este azt mondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy az euróövezet országai közel kerültek a megállapodáshoz a Görögországot segítő mechanizmusról. A kompromisszum kidolgozásában német illetékesek is részt vettek. A megállapodásnak állítólag az a  lényege,  hogy Berlin elfogad egy közös uniós mechanizmust, de csak egy csomag részeként, és a csomagban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének is helyet kell kapnia.

A kompromisszum része az is, hogy a jövőben módosítják az euróövezeti pénzügyi fegyelemre vonatkozó szabályozást, amely könnyebben tesz majd lehetővé szankciókat a fegyelmet túlzottan lazító tagállamok ellen. A forrás szerint a megállapodást csütörtökön, az euróövezeti országok vezetőinek találkozóján véglegesíthetik.