Lemondott a szerb jegybank elnöke

2010.03.23. 16:25 Módosítva: 2010.03.23. 19:23
A szerb nemzeti bank elnöke kedden bejelentette, hogy lemond. A váratlan hírre a dínár gyengülni kezdett, és amikor elérte a lélektani határnak számító 100 dínár/eurós árfolyamot, a központi bank közbelépett - jelentette a Reuters hírügynökség. Azóta az árfolyam a 100-as határ alatt mozog, így a tegnapi zárószinthez képest minimális dínárgyengülésről beszélhetünk.

Radovan Jelasic sajtótájékoztatóján közölte: személyes okokból határozott úgy, hogy megválik posztjától. Az intézményvezető jelezte: döntése végleges, és addig marad hivatalában, ameddig a belgrádi parlament kinevezi utódját. A nemzetközi pénzügyi körökben elismert szakember hozzátette: előzőleg az államfőt és a miniszterelnököt is tájékoztatta döntéséről.

Radovan Jelasic 2004-ben került a szerb nemzeti bank élére. 2000-től 2003-ig az akkori Jugoszlávia központi bankjának alelnöke volt. Korábban a Deutsche Banknál és a McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott.

A váratlan bejelentésre a dínár veszíteni kezdett értékéből; az euró egy órán belül 99.50 dinárról 100 dinár fölé erősödött. A Reuters jelentése szerint a lélektani 100 dináros határ átlépésekor a központi bank közbelépett, eurót kezdett eladni a nemzetközi bankközi devizapiacon. Délután fél négy tájban a bankközi devizapiacon 99.70 körül járt a dínár euróval szembeni árfolyama, ami minimális gyengülést jelent a tegnapi zárószinthez képest.

Amint az alábbi ábrán látszik, a forint, a zloty és a cseh korona euróval szembeni erősödése, a befektetői hangulat javulása mellett a szerb dínár (RSD) már huzamosabb ideje gyengélkedik a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ennek hátterében főként a görög adósságválság áttételes hatása állhat, ugyanis félő, hogy a görög banki feszültség miatt tőkét vonnak ki a görög tulajdonosi hátterű bankok az országból, ami leértékelődési nyomás alatt tartja a szerb fizetőeszközt. Ezt már többször is igyekezett dínárvásárlással fékezni a szerb jegybank.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változik a pénzügypolitika Szerbiában Jelasic lemondása miatt, írja az MTI. Az IMF egyik illetékese rámutatott arra, hogy a jelenlegi készenléti hitelprogram sínen van, és nem várnak változást az inflációs célok kapcsán. A valutaalap február végén zöld jelzést adott Szerbiának szakértői szinten arra, hogy a balkáni ország lehívja a 2009-ben jóváhagyott, csaknem hárommilliárd eurós készenléti hitel harmadik részletét, 350 millió eurót. Az erről szóló végleges döntés március végén várható.

Az IMF nem aggódik

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változik a pénzügypolitika Szerbiában Jelasic lemondása miatt. Az IMF egyik illetékese rámutatott arra, hogy a jelenlegi készenléti hitelprogram sínen van, és nem várnak változást az inflációs célok kapcsán. A valutaalap február végén zöld jelzést adott Szerbiának szakértői szinten arra, hogy a balkáni ország lehívja a 2009-ben jóváhagyott, csaknem hárommilliárd eurós készenléti hitel harmadik részletét, 350 millió eurót. Az erről szóló végleges döntés március végén várható. (MTI)