A Fed kiszáll a jelzálogpapírok piacáról

2010.03.31. 22:51 Módosítva: 2010.03.31. 22:51
Az amerikai központi bank befejezte a jelzáloghitel-alapú értékpapírok felvásárlását, amivel a hitelválságot próbálta enyhíteni, és sikerült is leszorítania a kamatokat, ezzel pedig élénkítenie a gazdaságot. Az elemzők megoszlanak, hogy a mostani lépés a kamatok emelkedésével jár-e majd.

Az amerikai központi bank, a Federal Reserve (Fed) szerdán beszüntette a jelzáloghitel-alapú értékpapírok vásárlását, amivel a 2008 őszén kirobbant fojtogató hitelválságon igyekezett oldani.

Az NPR közszolgálati rádió híradása szerint eltérő a szakemberek véleménye arról, hogy a lépés a kamatok emelkedésével fog-e járni. Barry Habib, a Mortgage Success Source piackutató elnöke szerint a Fed kivonulása légüres teret hagy maga után, a jelzálogkamatok így növekedni fognak. Ed Haldeman, a Freddie Mac jelzálogintézet vezérigazgatója viszont úgy véli, nem lesz jelentős kamatemelkedés.

A pénzügyi válság nyomán a befektetők 2008-ban leálltak azoknak a papíroknak a vásárlásával, amelyeket különböző jelzáloghitelek újracsomagolásával állítottak elő. A Fed közbelépett és elkezdte felvásárolni a mérgezett papírokat, hogy leszorítsa a kamatokat, és ezáltal élénkítse a gazdaságot az új hitelekhez való hozzájutás, közvetve a házvásárlások megkönnyítésével.

A szokatlan beavatkozás működött, sikerült a kamatok leszorítása és a gazdaság élénkítése. A Fed és a pénzügyminisztérium azonban a jelzáloghitel-alapú papírok piacának legnagyobb befektetőjévé vált a világon, márciusig több mint 1,2 ezer milliárd dollár értékben vásárolt ilyen papírokat.

A Fed lépésének következményei azért fontosak, mert az egész pénzügyi piaci válság egyik kiváltó oka - egyesek szerint első lépése - az ingatlanpiaci buborék, a jelzáloghitel-alapú nem elsődleges papírok piacának összeomlása volt. Mivel ezeket a papírokat széles körben vásárolták nyugdíjalapok, fedezeti alapok, bankok és egyéb befektetők, a buborék kidurranása magával rántotta a hitelpiacot.