Leállt a párkányi papírgyár

2010.04.01. 07:35

Ma megkezdődnek az elbocsátások a párkányi Smurfit Kappánál, a dél-szlovákiai papírgyár végleg bezárja kapuit. Az egykor közel 3000 főt alkalmazó cég június végéig maradék 298 alkalmazottjától is megválik - közölte Karol Wolf, a vállalat sajtóképviseletével megbízott Dynamic Relations cég igazgatója.

Az ír-holland Smurfit Kappa konszern, amely az elmúlt két évben még 16 millió euróért korszerűsítette dél-szlovákiai üzemét, tavaly októberben jelentette be, hogy Párkányban leállítja a fluting (hullám-csomagolópapír) termelését a kereslet csökkenése, illetve a gazdasági válság és az erős konkurencia miatt. A cég előzőleg már bezárta dán, spanyol és holland telephelyeit is.

A Smurfit Kappa Groupnak vissza kell térítenie azt a közel 74 ezer euró állami támogatást, amit adókedvezmény formájában a párkányi papírgyár megvételekor kapott (az adókedvezmény teljes értéke 1,7 millió euró), ezenfelül büntetést is kell fizetnie a szerződés megszegéséért. Az 1960-as években épült, eredetileg Dél-szlovákiai Cellulóz- és Papírgyár (JCP) néven működő gyár leépülése már az 1990-es évek óta tart - tavalyi vesztesége 45,18 millió euró volt -, nem véletlen, hogy Párkányból az elmúlt években tömegesen mentek át dolgozni a Duna túlpartján fekvő Esztergom Suzuki autógyárába.

Ján Oravec, Párkány polgármestere szerint a cég bezárása a város modern kori történetének egyik legszomorúbb eseménye, mivel a közelben, legalábbis szlovák oldalon, nincs nagyobb munkaadó.