Elszabadult a frank árfolyama

2010.05.06. 16:14 Módosítva: 2010.05.06. 16:15
Látványos erősödésbe kezdett csütörtök délután a svájci frank az euróval szemben a svájci jegybank kihátrálása nyomán. A frank délelőtti teljesítményének köszönhetően új történelmi csúcsára szárnyalt a közös európai fizetőeszköz ellenében. Az eurózóna főbankára, Jean-Claude Trichet nem aggódik a kialakult helyzet miatt. A forint bő egy éves mélypontjára esett a frankkal szemben.

Új történelmi csúcsára erősödött a frank az euróval szemben, miután a piaci szereplők beszámolója szerint a svájci jegybank (SNB) "elengedte a frank kezét". Az elmúlt bő egy hónapban ugyanis azért nem mozdult meg lényegesen az EUR/CHF kurzus, mert kereskedők szerint a jegybank devizapiaci intervencióval folyamatosan gyengítette a svájci fizetőeszközt.

Mindez azt jelenti, hogy pár óra leforgása alatt több, mint 1 százalékot erősödött a frank az euróval szemben, a kurzus az 1,4140-esz szinteken forog, miközben tegnap még az 1,4350 szintek környékén tartózkodott. A forint is éves mélypotján van a frankkal szemben, napközben 200 forintot is kértek a svájci frankért.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt időszakban a svájci jegybank jelen volt a devizapiacon - nyilatkozta a Bloombergnek Marcus Hettinger, a Credit Suisse devizapiaci elemzője, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az SNB új árfolyamszintet (erősebb frankot) tart ezentúl elfogadhatónak. A szakértő azt is elmondta, hogy az EUR/CHF kurzus még mindig egy irányított árfolyamnak tűnik.

Geoffrey Yu, a UBS londoni közgazdásza szerint úgy tűnik, hogy az SNB a piacra bízta az árfolyam mozgását, elállt az útból - írja a hírügynökség. A hírügynökség beszámolója szerint Nicolas Haymoz jegybanki szóvivő nem kommentálta a frank árfolyamának mozgását.

A frank mai kitörésének köszönhetően újabb történelmi csúcsára erősödött a közös európai valutával szemben, hiszen az előző rekordot április elsején állította be (akkor 1,4150-ig csökkent az árfolyam).

Ha a jegybank valóban kivonulót fújt a devizapiacról, akkor a frank euróval szembeni árfolyamát ismét a piaci folyamatok, elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat határozhatja meg. A jelenlegi befektetői környezet pedig inkább pesszimistának mondható, az elmúlt napokban a görög fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak ismét felerősítették a kockázatkerülést. Ebben az esetben a befektetők a biztos menedéket keresik, így jellemzően az amerikai dollár és a svájci frank felé fordulnak.

Gyengélkedik az euró

Az euró 1,27 dollár alá, 14 hónapja legalacsonyabb szintre süllyedt csütörtökön délután New Yorkban azokra a félelmekre, hogy a görög válság átterjedhet más euróövezeti országokra.

Gyengítette az eurót Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének egy kijelentése is. Trichet azt mondta, hogy a bank csütörtöki ülésén nem volt szó kormánykötvények vásárlásának a lehetőségéről, hogy csökkentsék az eladósodott euróövezeti országok hitelfelvételi költségeit.

Röviddel fél négy óra előtt az euró 1,2691 dollárra, 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szintre került. Csütörtökökön az euró eddigi napi csúcsa 1,2857 dollár volt.

Trichet nem aggódik

A növekedési és inflációs kilátásokat övező bizonytalanság még mindig nagy – hangsúlyozta ismételten Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az EKB kormányzótanácsának csütörtöki kamatdöntő ülése után. Bár áprilisban az inflációs nyomás valamivel erősebb volt a vártnál, a jegybankárok egyelőre nem láttak okot a kamatemelésre. A kérdés-válasz szakaszban Trichet elmondta, hogy további országok esetében nem tervezik a fedezetértékelési minimumkövetelmények eltörlését. Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Portugália és Spanyolország nem Görögország.

A gazdaság jó úton halad, ám a kilátásokat övező bizonytalanság továbbra is. Az elnök a döntés hátterének részletes ismertetése előtt ezúttal is hangsúlyozta, hogy az irányadó ráta megfelel mindazon információnak, amelyek a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta napvilágot láttak. Az euró elmúlt napokban tapasztalt gyengülésével kapcsolatban Jean-Claude Trichet elnök – tekintettel arra, hogy az aktuális devizapiaci fejleményeket jellemzően nem kommentálja – mindössze annyit mondott, hogy az euró jó értékörző.

A piacokon csütörtökön szárnyra kapott az a hír is, hogy a Standard & Poor's leminősíteni készül Olaszországot (az ország éppen ma rontott a GDP-előrejelzésén). A pletykákat táplálta, hogy a napokban figyelmeztette a leminősítés lehetőségére Portugáliát egy másik hitelminősítő, a Moody's Investor Service.