Lehel
17 °C
27 °C

Negyedével csökkentik a román béreket

2010.05.06. 18:38
Romániában júniustól 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, és 15 százalékkal az állami nyugdíjakat - jelentette be Traian Basescu román államfő csütörtökön.

A csütörtökön bejelentett bércsökkentés valamennyi közalkalmazottra vonatkozik, kivéve azokat, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 600 lej összegű minimálbért - közölte Basescu. A munkanélküli segélyt is 15 százalékkal csökkentik, és átalakítják a szociális programokat, amelyek Basescu szerint munkakerülésre ösztönzik az állami juttatásban részesülőket.

A román államfő kifejtette, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott egyeztetések során kétféle változat merült fel. Az egyik az adóemelést mutatta fel megoldásként, a másik viszont a közszféra mélyreható reformját tűzi ki célul. Basescu elmondta, hogy az IMF és a román kormány között várhatóan ezen a héten aláírandó szándéklevél ez utóbbi változat szellemiségét tükrözi majd, azt sugallva ezzel, hogy elmarad az adóemelés. Basescu megerősítette, hogy az adóemelés tervezete szerint az egységes adókulcsot 20 százalékra emelték volna a jelenlegi 16 százalékról, az áfát pedig 24 százalékra a jelenlegi 19 százalékról.

Az államfő a közkiadások szerkezeti átalakítására irányuló reformok szükségességét azzal indokolta, hogy jelenleg a szociális kiadások, a nyugdíjak és a közalkalmazotti fizetések összesen a román költségvetés 62 százalékát teszik ki, ezért nem marad elég pénz az oktatásra, egészségügyre és általában a beruházásokra.

A Basescu által ismertetett számok szerint a közalkalmazotti fizetések a bruttó hazai termék (GDP) 9 százalékát teszik ki, a nyugdíjak pedig a GDP 12 százalékát. Basescu szerint azért is van szükség a közkiadások csökkentésére, mert jelenleg a büdzsé bevételei a GDP 31 százalékát teszik ki, miközben a kiadások a GDP 40 százalékát.

Az IMF csütörtökön jelentette be, hogy május 9-ig tartózkodik Romániában a pénzintézet küldöttsége, amelynek a következtetéseitől függ, hogy Románia megkapja-e a tavaly márciusban megkötött mintegy 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás ötödik - 850 millió euró értékű - részletét, vagy sem.