Bajnai az Audival ünnepelt

2010.05.11. 14:47
Bajnai Gordon magyar miniszterelnök is jelen volt azon a keddi brüsszeli ünnepségen, amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy megkezdődött az Audi német autógyár új, A1-es modelljének a szériagyártása a belga fővárosban található üzemben.

Az ünnepi rendezvényen megjelent Rupert Stadler, az Audi igazgatótanácsának elnöke, valamint Martin Winterkorn, az Audi felügyelőbizottságának elnöke. Meghívták Angela Merkel német kancellárt is, de ő hétfőn - megsokasodott kormányzati, politikai teendői miatt - lemondta a részvételt.

A franciául Forest, hollandul Vorst nevű városnegyedben található, 2.200 főt alkalmazó üzem gyártja az Audi új kisautóját, amelyet a BMW által készített Mini konkurenciájának szán a Volkswagen leányvállalata. A cég az elmúlt években 300 millió eurós fejlesztéssel készítette elő a foresti üzemet az A1-es termelésére.

A 15.800 eurós alapárú új modell előjegyzéses vásárlása - augusztusi szállításra - már meg is kezdődött. Idén a tervek szerint 50 ezer, jövőre 80 ezer, azután pedig évente mintegy 100 ezer darab A1-es gyártását tervezik.

Az Audinak Németországon és Belgiumon kívül Magyarországon, Indiában, valamint Kínában van termelő üzeme.