A sírból is perel a Lehman

2010.05.28. 06:19
Pénzügyi pisztolyt tartott a JP Morgan a csőd szélén egyensúlyozó Lehman Brothers Holdings Inc. fejéhez, és törvénybe ütköző módon, bennfentes értesülésekre alapozva taszította a bukás felé - vádolja a második legnagyobb amerikai bankot az amerikai gazdaságtörténet legnagyobb csődjét produkáló Lehman Brothers csődgondnoka.

A New York-i bíróságra beadott kereset szerint a JP Morgan 2008 szeptemberében 8,6 milliárd dollár pótfedezetet követelt a már fizetésképtelen Lehmantól - írja a Napi Gazdaság. A JP Morgan azért rendelkezett a vád szerint példátlan hozzáféréssel a Lehman belső információihoz, mert az utóbbi bank elszámolóházaként működött; egyben ezekre a Lehman számára létfontosságú szolgáltatásokra alapozva vált képessé az összegek kizsarolására. A kereset szerint ráadásul a JP Morgan vezére, Jamie Dimon úgy döntött a pótfedezet kiköveteléséről, hogy találkozott Ben Bernankéval, a Fed elnökével és az akkori pénzügyminiszterrel, Henry Paulsonnal, így tudhatta, hogy nem fogják megmenteni a megszorult bankházat.

A JP Morgan szóvivője, Joe Evangelisti szerint a már márciusban kiszivárogtatott vád megalapozatlan, és keményen fognak harcolni igazuk mellett. A JP Morgan mellett az ugyancsak hitelező Citigroup és a Lehman Brothers könyvvizsgálója, az Ernst & Young is számíthat arra, hogy a globális gazdasági válságot egyértelművé tevő gigantikus Lehman-bukásban játszott szerepük miatt beperlik őket, a Barclays Plc ellen pedig már folyik az eljárás.