Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Soros szerint megint összeomlás jön

2010.06.11. 09:30
Soros György szerint a pénzügyi piacok elvesztik bizalmukat az államadósságok fenntarthatóságában, Görögország és az euró kerül a középpontba, ám ezeknek hatása lesz világszerte.

Az európai megszorítások egy újabb recesszióhoz vezetnek Soros György szerint, tehát egy "W" alakú világgazdasági válságnak második felvonásához érkeztünk - mondta el a magyar származású hedge fund menedzser. A pénzügyi rendszer összeomlása és az újabb gazdasági visszaesés mellett beszélt még többek között CDS-ekről és az ingatlanpiaci buborékról is.

A pénzügyi rendszer összeomlásának és a válságnak még koránt sincs vége. A legsikeresebb magyar származású hedge fund menedzser, Soros György kijelentette, elérkeztünk a globális pénzügyi válság második felvonásához az európai adósságon finanszírozási gondjaival. A második felvonásban a pénzügyi piacok elvesztik bizalmukat az államadósságok fenntarthatóságában, Görögország és az euró kerül a középpontba, ám ezeknek hatása lesz világszerte.

A helyzet hátborzongatóan hasonlít az 1930-as nagy gazdasági világválsághoz - mondta Soros. Akkor egy neves közgazdász John Maynard Keynes tanácsára a gazdaság élénkítését költségvetési költekezéssel igyekeztek elősegíteni, akár csak most, jelenleg azonban a pénzügyi piacok kierőltetik a költségvetési megszorításokat, ami viszont a gazdasági teljesítmények visszaeséséhez vezet. A gazdasági növekedés emiatt Soros szerint "W" alakú lesz.

Egy pénzügyi termék, például egy államkötvény fizetésképtelensége ellen vásárolható ún. CDS-eket Soros különösen veszélyesnek nevezte, mivel lehetőséget nyújt az embereknek, hogy biztosítást vásároljanak egy cég vagy állam fennmaradására, miközben ezzel jogot biztosítanak számukra, hogy csődbe menjenek. A CDS-nek csak arra kell szolgálnia, hogy védelmet nyújtson bizonyos befektetésekre.