Svájc kitart a banktitkai mellett

2010.06.14. 07:43
Amerikai nyomásra a svájci parlament felsőháza törvényt fogadott el a híres svájci banktitok ellen, ám az alsóház elkaszálta a javaslatot, így további tárgyalásokra lesz szükség az ügyben. Az amerikai adóhatóságok ugyanis perrel fenyegetik meg a legnagyobb svájci bankokat ha nem adják ki az adókerülők neveit. Mindez érthető, hiszen becslések szerint több tízezer adókerülő vitte az alpesi országba pénzét, ami most igencsak hiányzik a kincstárból.

A svájci parlament alsóháza 104 - 76 arányban leszavazta a felsőház által már múlt héten elfogadott törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a külföldi számlatulajdonosok adatainak kiszolgáltatását külföldi adóhatóságok számára. Az ügy különösen azért érdekes, mert az amerikaiak követelésére 4450 UBS betétes adatait már kiadták, ám illegálisan.

Becslések szerint több tízezer amerikai adókerülő tartja még mindig a pénzét a banktitkáról híres svájci bankokban, az ő adataik kiadását szüntelenül követeli az amerikai adóhatóság. Persze nem csak az amerikaiak, hanem az európai országok is az adókerülők bújtatásával vádolják az alpesi ország bankjait, az USA viszont pert helyezett kilátásba, ami egy egyesség aláíráshoz vezetett tavaly augusztusban. A svájciak beleegyeztek, hogy a vádak ejtéséért cserébe hajlandóak neveket kiszolgáltatni, ehhez viszont a törvények módosítására lesz szükségük.

Most részint ennek megszavazása bukott el a héten az alsóházban. A parlamentnek azonban hamarosan dűlőre kell jutnia, hiszen ha augusztus 19-ig nem adják ki a neveket, megszegik a tavaly kötött szerződést, ezzel pedig például a UBS elleni pert kockáztatják - írja a Telegraph. A svájci bankszövetség közleményében azzal vádolta a svájci politikusokat, hogy a pártérdekeket a nemzet érdekek fölé helyezték. A kompromisszumok keresése így tovább folytatódhat a parlament két háza közt.