Elemér
-1 °C
10 °C

A Gazprom ultimátumot intézett Fehéroroszországhoz

2010.06.16. 23:10
A Gazprom ultimátumot intézett Fehéroroszországhoz: ha Minszk nem fizeti ki adósságait június 21-ig, az orosz fél korlátozza a gázszállítást - jelentette be szerdán az orosz AGI gázhírügynökség útján Szergej Kuprijanov, az orosz monopólium szóvivője.

Kuprijanov elmondta: a fehérorosz miniszterelnök-helyettest és az állami Beltransgaz konszern vezetőjét szerdán levélben tájékoztatta erről a Gazprom. Hozzátette, hogy a szállítás korlátozására a konszernt az érvényes szerződés 6.4 számú pontja hatalmazza fel.

Minszk egész évben 150 dollárt utal ezer köbméter gázért, noha a 2006 végén kötött szerződés értelmében az idén már 1744 dollárt kellene fizetnie. Minszk saját számításai szerint jelenleg 133 millió, Kuprijanov szerint 192  millió dollárral tartozik. A Gazprom illetékesei magasabb összegeket is megneveztek, s általános értékelés szerint az adósság az év végére eléri az 500-600 millió dollárt, ha Minszk továbbra is a saját elképzelései szerint fizet. Kuprijanov kijelentette: a fehérorosz fél próbálkozhat gázár-tárgyalásokkal, de csakis a "megfelelő struktúrákon belül", s addig is köteles tartani magát az érvényes szerződésben foglaltakhoz.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden este számolt be Dmitrij Medvegyevnek a Fehéroroszországgal kapcsolatos helyzetről, s az elnök jelentette ki, hogy kilátásba kell helyezni a szállítások korlátozását az adósság arányában, s adni kell néhány napot Minszknek, hogy döntsön. Igor Szecsin első miniszterelnök-helyettes egy hete még azt mondta, hogy az adósságtól függetlenül nem lesz korlátozás.

Natalja Tyimakova elnöki szóvivő szerint Medvegyev és Miller teljesen szokványos konzultációt tartott. Erre azonban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pénteki látogatását követően került sor. Lukasenka Medvegyevvel és Vlagyimir Putyin kormányfővel tárgyalt, de egyik találkozóról sem hoztak nyilvánosságra semmit.

A két ország közötti problémák jelenleg a Kazahsztánnal megalakítandó hármas vámunió körül csúcsosodnak ki: Minszk a novemberben és decemberben létrejött megállapodásokat tavasz óta szabotálja. Alighanem azért, mert Moszkva januárban megváltoztatta a fehéroroszországi finomítókba küldött kőolaj kiviteli vámjának kedvezményeit, a korábbi kedvezmények már csupán évi 6,3 millió tonnára érvényesek, és ez a fehérorosz gazdaságnak évi 2 milliárd dollárnyi jövedelem kiesését jelenti.

A vámuniónak két hét múlva, július 1-től kezdve már működnie kellene, s Kazahsztán egy év múlva csatlakozna. A fehérorosz parlament azonban elzárkózott attól, hogy június 14-15-én napirendre tűzze a vámunió vámkódexének ratifikálását, s e nélkül az unió gyakorlatilag nem létezik. Szakértők szerint az ultimátumnak kevés köze van Minszk eladósodásához: Moszkva arra akarja rábírni Lukasenkát, hogy írja alá a vámunió Oroszország feltételeit tartalmazó dokumentumait, s a gáz csak eszköz ennek elérésére.