Európát is fenyegeti az olajkatasztrófa

2010.07.08. 07:31

Egy neves tudós szerint az Atlanti-óceán európai partjainál is súlyos környezeti károkat okozhat az az oldószer, amellyel a BP a Mexikói-öbölben felrobbant kútjából kitörő olajat igyekszik semlegesíteni - tudósított az EUObserver hírportál. Martin Visbeck, a kieli IFM-Geomar intézet kutatója attól tart, hogy a Corexit 9500 jelű anyag a Golf-áramlatba kerülve egy év alatt átjuthat az óceánon Írország, Nagy-Britannia és Dánia partjaihoz, s mivel ilyen nagy tömegben még soha nem alkalmazták, nem lehet tudni, milyen károkat okoz - írja a Napi.

Az oldószer ugyan rendelkezik a felhasználásához szükséges hatósági engedélyekkel, de az is ismert, hogy az emberi szervezetbe kerülve vese- és májkárosodást okozhat. A szer nagy tömegű bevetését amerikai környezetvédők is bírálták, akik szerint nem bizonyított, hogy nem tesz kárt a tengeri élővilágban. Ami a kiömlött olajat illet, az Visbeck szerint szétoszlik, mire elérhetné Európa partjait.

A környezeti katasztrófa következményeinek elemzése közben tovább folynak a találgatások a BP anyagi katasztrófájáról. Tegnapi hírek szerint meg nem nevezett szaúdi befektetők 10-15 százalékos részesedést szereznének az olajmultiban, amelynek részvényei a robbanás óta elvesztették értékük felét. Míg a szaúdi üzletemberek állítólag a BP londoni irodájában találkoznak a cég vezetőivel, Tony Hayward vezérigazgató Abu Dzabiba látogatott, ahol az Egyesült Arab Emírségek olajiparának irányítóival tárgyalt.

A Reuters az emírségtől származó információkból úgy tudja, hogy a BP a térség állami befektetési alapjait látná szívesen stratégiai befektetői között. Eközben az USA igazságügyi minisztériuma felszólította az olajmultit, hogy jelentse, ha lényeges változás áll be tulajdonosi szerkezetében. Az amerikai kormány attól tart, hogy a BP esetleges csődje nyomán nem lesz képes kifizetni a katasztrófa elhárításának költségeit. A cég valószínűleg teljesíti a kérést, mivel a tárca ítéli oda az amerikai olajkitermelési jogokat.