Hazug pletyka miatt dőlt össze a Lehman?

2010.08.13. 11:39
A Lehman ügyvédei új pert indítanak, meggyőződésük szerint egy fedezeti alap olyan hamis pletykát terjesztett vagy indított útjára 2008 júniusában, ami végül a bankóriás összeomlásához vezetett. A vádak szerint az Och-Ziff tudott arról a pletykáról, miszerint a Lehman az adósságának egy részét általa ellenőrzött fedezeti alapokhoz akarta kihelyezni, hogy csökkentse a tőkeáttételét. Ez viszont az ügyvédek szerint teljesen alaptalan híresztelés volt, a fedezetlen short pozíciók kiépüléséhez viszont nagyban közrejátszott a pletyka, ami végül hozzájárult a bank bedőléséhez.

A csődbe jutott Lehman ügyvédei újra bírósághoz fordulnak, mivel véleményük szerint a világ egyik legnagyobb fedezeti alapja részt vett a megalapozatlan pletykák terjedéséhez a piacon, ami végül is a short pozíciók kiépülésén keresztül hozzájárult a Lehmann Brothers bedőléséhez - írja a Wall Street Journal.

A vádak szerint az Och-Ziff Capital Management lehetett a terjesztője és/vagy az értelmi szerzője azoknak fals 2008. júniusi pletykáknak, miszerint a Lehman egyes adósságait megpróbálta a mérlegéből kitenni az általa irányított fedezeti alapokba, hogy a tőkeáttételét elpalástolja. Mint ismeretes hónapokkal a Lehman bedőlése előtt a befektetők leginkább a befektetési óriás adósságára koncentráltak.

A beadvány szerint ez a pletyka is egy volt azok között a hazugságok között, ami terjedt a "gátlástalan piaci résztvevők" között, akik csak arra fenték a fogukat, hogy a kiépített short pozícióikon hatalmas nyereséget zsebeljenek be. Egy újabb fejezet nyílhat ezzel a befektetési bankház összeomlása körüli vitában, hiszen ki kell deríteni, hogy tényleg egy hamis pletykára épített spekulációs hullám döntötte-e be a céget.

Már több szereplőt is meggyanúsítottak a Lehman körüli kálváriában, így például a Barclayst, aki égből pottyant nyereséget (windfall profit) tudott - nem bizonyítottan - zsebre tenni a csődbe jutott bankház eszközeinek kivásárlásával. Az ügybe a versenytárs JP Morgan is belekeveredett, hiszen a vádak szerint a cég nagyon kiélezett helyzetben olyannyira indokolatlan letéti követelményeket akart elvárni a Lehmantól a csőd előtti napokban, amit képtelenség volt teljesíteni.

A mostani vád kifejezetten a fedezetlen short pozíciókra irányul (ilyenkor az értékpapír eladója nem rendelkezik olyan kölcsönvett papírral, amit teljesítéskor oda tudna adni a vásárlónak), a célkeresztbe pedig az Och-Ziff került, aki elvileg központi szerepet játszott a spekulációban.

A korábbi Lehman vezér, Richard Fuld éppen a fedezetlen short pozíciókra fogadta a vállalat összeomlását, most pedig érdekes fordulatot vehet az ügy, ha bebizonyosodik a vádak helyessége. Ez azonban még nem vehető készpénznek, hiszen nem nagyon volt semmi konkrét bizonyíték a vádak alátámasztására, sőt a beadvány arra fókuszál, hogy az Och-Ziff látványosan elutasította a vizsgálatban a közreműködést.