Amerika kezében a forint sorsa

2010.08.27. 16:04 Módosítva: 2010.08.27. 16:06
A korábban becsültnél kevésbé, de az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) a második negyedévben. A hír erősítette a forintot és a tőzsdét, és a Fed elnökének beszéde is megnyugtatta a piacokat.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett becslése szerint a GDP 1,6 százalékkal nőtt április-június között az egy évvel korábbihoz képest. Az első becslés még 2,4 százalékos növekedést valószínűsített.

Rosszabbat vártak

Elemzők arra számítottak, hogy a minisztérium részletesebb adatokon alapuló második becslése 1,3 százalékos növekedést jelez majd. A Goldman Sachs ennél is lanyhább, 1,1 százalékos növekedést prognosztizált.

Az amerikai makroadatra napok óta várt a piac, a feszült befektetői hangulatban a forintárfolyam kora délután rövid idő alatt 285 fölé ugrott és a lengyel zloty is gyengülni kezdett.

A kora délután közzétett jobb GDP-adat aztán a hazai fizetőeszközre is pozitívan hatott, a forint/euró árfolyam 284,50 felé mozdult el, a frankjegyzés 219,3 forintról 218 közelébe erősödött. Ez is azonban még mindig nagyon közel van a frankcsúcshoz, a héten 219,75 forintot ért el a svájci frank ára, ami történelmi rekord. A BUX részvényindex is rövid idő alatt 21 740 pontról 21 820-ra ugrott.

A forint sorsát azonban negatívan befolyásolhatja Ben Bernanke Fed-elnök délutáni beszéde, amire máris érzékenyen reagált az amerikai piac.

A Fed mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az amerikai gazdaság elkerülje a deflációt - nyilatkozta az elnök a Jackson Hole-i konferencián.

Csalódást okozó beszéd

Ben Bernanke enyhe csalódást okozott a piaci szereplők számára azzal, hogy várva várt beszédében nem jelentett be semmi olyat, ami fordulatot hozhatna a súlyos munkaerő- és ingatlanpiaci problémák számára.

Bernanke elmondta, hogy bár vannak deflációs kockázatok, senkinek sem kell attól tartania, hogy deflációs hullám bontakozik ki az USA-ban. Igaz ugyan, hogy a deflációt sokan komoly veszélyek tekintik, de a piaci szereplőket a beszéd kezdete előtt sokkal inkább az nyugtalanította, hogy mit mond majd az elnök az úgynevezett quantitavie easinggel kapcsolatban.

Hektikus a piac

Az elnök jelezte, hogy a Fed készen áll arra, hogy szükség esetén még több hosszú lejáratú állampapírt vegyen, tovább csökkentve ezzel a pénzpiaci feszültségeket. Bernanke ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai egyelőre nem látnak okot arra, hogy a korábban bejelentett intézkedéseken továbbiakat fogadjanak el a gazdaság élénkítése és a pénzpiacok megsegítése érdekében.

Ben Bernanke beszéde nem elégítette ki a piaci szereplők várakozásait, így a tengerentúli részvénypiacok először negatívan reagáltak. Az S&P 500 újra tesztelte az 1,040 pontos támaszát, majd innen visszapattant és pluszba fordult.