Jegybankháború Montenegróban is

2010.09.02. 18:38
Háborúban áll a Milo Djukanovic vezette montenegrói kormány a helyi nemzeti bank elnökével; a jegybankelnök szerint a kabinet egy közelmúltban elfogadott törvénymódosítással támadást intézett a központi bank függetlensége ellen.

A montenegrói parlament a nyáron a kormány előterjesztése alapján elfogadta a nemzeti bankról szóló törvény módosítását. A jogszabály értelmében - amelyet jelenleg a montenegrói alkotmánybíróság vizsgál - átalakul a nemzeti bank működése, és a törvény elfogadásától számított három hónapon belül új jegybankelnököt választanának. Krgovicnak és a montenegrói központi bank igazgatótanácsának még több mint két éve van hátra hatéves mandátumukból.

A montenegrói jegybank élesen bírálta a tervezett törvényt, mondván, az sérti a központi bank függetlenségét. Krgovic emlékeztetett, hogy az EU-tagságnak, amelynek elérése Montenegró deklarált célja, és egyik fontos politikai kritériuma, hogy a jelölt országban garantálják a jegybank függetlenségét. A kormány nevében Igor Luksic miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter cáfolta, hogy az új szabályozás csorbítaná a központi bank önállóságát.

A Világbank montenegrói képviselője, Jan-Peter Olters ugyanakkor úgy fogalmazott, "nem lenne szerencsés, ha az a látszat keletkezne, mintha a törvénymódosítás a jegybank korábbi döntéseire adott válasz lenne".

A montenegrói sajtó biztosra veszi, hogy Krgovic ily módon tervezett leváltása a jegybankelnök és a Djukanovic-kormány közötti nézeteltérésekre vezethető vissza.

Az egyik ilyen vitás ügy a legnagyobb montenegrói bankkal, a Milo Djukanovic fivér, Acó többségi tulajdonában lévő Prva bankával kapcsolatos. A jegybank ugyanis megtiltotta a hitelezést a pénzintézetnek, a nem teljesítő kölcsönök magas aránya miatt. A Prva banka 2008 decemberében 44 millió eurós állami mentőövet kapott likviditási nehézségei miatt. A kölcsönt időközben visszafizette, de a központi bank szerint problematikus volt a visszafizetés módja.

A másik súrlódást az okozza, hogy Krgovic azt szeretné, ha Montenegró több térségbeli országhoz hasonlóan hitelmegállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány azonban kizárólag kötvénykibocsátással teremtene elő forrásokat. A montenegrói kormány illetékesei a héten Bécsben, Zürichben, Frankfurtban és Londonban befektetőkkel tárgyaltak, hogy kipuhatolják, sikeres lehet-e egy 200 millió eurós kötvénykibocsátás még ebben a hónapban. A tranzakciót eredetileg az év első felére tervezték, de a görög válság kirobbanása miatt elhalasztották.

A kabinet és a jegybankelnök eltérően ítéli meg a montenegrói gazdaság idei teljesítményét is. A kormány szerint idén 0,5 százalékkal fog bővülni a montenegrói gazdaság, Krgovic szerint viszont jó, ha zéró lesz a növekedés. (Az IMF számításai szerint 1,7 százalékos GDP-csökkenés várható.) Ez elsősorban az alumínium világpiaci árának alakulásától és az idegenforgalmi idénytől függ.