Az IMF-tárgyalás sorsa a magyaroktól függ

2010.09.07. 23:07
Az uniós pénzügyminiszterek az EU-val és az IMF-fel megszakadt magyar tárgyalások felújítását szorgalmazták, Oli Rehn pénzügyi biztos szóvivője szerint a folytatás elsősorban a magyar féltől függ. Szerinte mindenkinek érdeke, hogy a magyar irányokat megerősítse a brüsszeli bizottság és az IMF is.

Fontosnak tartották az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) nyáron megszakadt magyar tárgyalások felújítását az EU-tagországok pénzügyminiszterei és az Európai Bizottság illetékesei brüsszeli találkozójukon.

Az uniós pénzügyminiszterek ebéd keretében, kötetlen formában cseréltek véleményt a Magyarország középtávú pénzügyi konszolidációját segítő nemzetközi támogatási program helyzetéről. Az egyeztetésen jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki azonban Brüsszelben nem tartott sajtótájékoztatót.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio azt mondta, az eszmecserén megerősítették a bizottság és a tagországok készségét arra, hogy "megkönnyítsék a párbeszédet a tárgyalások felújításának érdekében". Mint mondta, a folytatás elsősorban a magyar féltől függ.

A szóvivő szerint mindenkinek érdeke, hogy helyreálljon a párbeszéd az államháztartási konszolidációra vonatkozó elképzelésekről, és a magyar irányokat megerősítse a brüsszeli bizottság és az IMF is.

Szóba került, hogy a hiánycsökkentéshez szükséges és tervezett intézkedések még további tisztázásra szorulnak. A bizottság szerinte még mindig lát egy, a GDP-hez viszonyított 0,3 százalékpontos többletet az idei 3,8 százalékos hiánycélhoz képest, és nem világos, milyen intézkedésekkel sikerülhet ezt leszorítani. Szerinte a hitelesség, a kiszámíthatóság szempontjából is fontos lenne, hogy a párbeszéd folytatódjon a nemzetközi partnerekkel.