Tovább csúszik a Nabucco

2010.09.07. 08:20
Nem kezdik el fektetni a Nabucco gázvezetéket 2012 előtt - jelentette be Reinhard Mitschek, a bécsi székhelyű Nabucco Gaz Pipeline GmbH projekttársaság ügyvezető igazgatója. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szállítások leghamarabb 2015-ben kezdődhetnek meg.

A cég korábban azt tervezte, hogy az építkezést 2011-ben, a gázimportot pedig 2014 végén vagy 2015 elején indítják el. Mitschek szerint először biztosítani kell a vezeték feltöltését, azaz meg kell állapodni a közép-ázsiai gázszállítókkal, ezt követően köthetnek szerződést az európai vásárlókkal, e folyamat pénzügyi lezárása azonban 2011 második feléig húzódhat - írja a Napi Gazdaság.

Hitelt kapnak az építéshez

Ezzel egyidejűleg jelentős sikert értek el a Nabucco létrehozásában közreműködő felek a projekt finanszírozásában: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB), illetve az International Finance Corporation (a Világbank-csoport tagja), a Nabucco részvényesei és a Nabucco Gas Pipeline International megbízólevelet írtak alá, amelynek értelmében a pénzintézetek négymilliárd eurót elérő hitelt biztosíthatnak a Nabucco finanszírozásához.

Az EIB kétmilliárd, az EBRD 1,2 milliárd, az IFC 800 millió dollár eurót adhat, az utóbbi két összeg felét kereskedelmi bankoktól szerezhetik meg. A megbízólevél alapján előkészítik a projekt értékelését, egyben jelezték a finanszírozás lehetséges mértékét is. A cégek a 7,9 milliárd euróra becsült építési költség egyharmadát finanszíroznák saját zsebből, a többit hitelből akarják megszerezni. Az Európai Unió 200 millió eurót ad a Nabuccónak.

Mit akar a magyar kormány?

A konzorcium magyar tagja, a Mol szerint a megbízólevél aláírása fontos lépés a projekt megvalósításában. A Nabucco építését össze kell hangolni Azerbajdzsán és Irak gázszállítási képességével, ugyanis a gázvezeték megépítésének szilárd üzleti alapokon kell állnia - derült ki a vállalat közleményéből.

Eközben a Napi Gazdaság Online cikke szerint meglehetősen bizonytalan a magyar kormány Nabuccóval kapcsolatos kommunikációja. A portál kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy a projekt jelenlegi állásáról Bayer Mihály korábbi Nabucco-nagykövet tud bővebb tájékoztatást adni. Ezt azonban Bayer cáfolta, elmondása szerint már nem ő az illetékes az ügyben. Utódja most veszi át tőle a munkát, ám az új felelőst egyelőre nem kívánta megnevezni, mondván: nem tudja, hol tart formálisan a kinevezés.

A szaktárca a Nabucco-projekttel kapcsolatos érdeklődésre adott válaszában kiemelte az orosz Gazprom szervezésével megvalósuló Déli Áramlat gázvezeték fontosságát is. A tárca szerint a lakosság ellátásának biztonságát az növeli igazán, ha több szállítási útvonalon, több forrásból érkezik földgáz hazánkba.

A Déli Áramlat gyorsan elkészül

A Nabucco gázvezetéknek kevés esélye van - vélte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő hétfőn. Szerinte a Déli  Áramlat gázvezeték ugyanolyan gyorsan megépül, mint az Északi Áramlat.

"A Nabucco vezetéknek csekély az esélye, mert nincs garantált gázforrása. Oroszország nem szállít a Nabuccóba gázt, az iráni lelőhelyeket még nem tárták fel, s Azerbajdzsán Oroszországgal szerződött a gázszállításra. Türkmenisztán jön még szóba, de nem tudni, onnan mennyi gázt kaphat a Nabucco, mivel onnan Kínába fektettek vezetéket, amelynek éves kapacitása 30 milliárd köbméter" - mondta.

A Déli Áramlat vezetéket a Gazprom építi, a Nabuccót első sorban Amerikai ösztönzésre az Európai Unió tervezi építeni, hogy Oroszországot elkerülő útvonalon juthasson gázhoz, s mindkettő áthalad Magyarországon is. Hétfői hír, hogy négymilliárd dollárnyi finanszírozást sikerült biztosítani az építéshez.

Moszkva azonban mindent elkövet, hogy a Nabucco által megcélzott posztszovjet térségből felvásárolja lehetőleg a teljes kitermelést, és ennek érdekében már egy éve európai árakat fizet a régióban a gázért.