Interveniált a jegybank, elszállt a japán piac

Portfolio
2010.09.15. 14:09
A japán jegybank 2004 óta nem látott lépést tett, és interveniált a jen piacán. A hírre elszállt a japán Nikkei, mely végül 2.3%-os emelkedéssel fejezte be a mai kereskedést. Emellett a többi piac is jól szerepelt az ausztrál S&P ASX 200 0.7, a dél-koreai Kospi 0.5%-kal került feljebb.

Technikailag a Nikkei ezzel leküzdötte a korábbi időszakokban az emelkedésnek állandóan gátat szabó 50 napos mozgóátlagát. Amennyiben meg tudja tartani ezt a szintet, úgy jelentős tér nyílhat meg az index emelkedése előtt.

Yoshihiko Noda pénzügyminiszter ma jelentette be, hogy Japán egyoldalúan japán jent adott el, ám az intervenció összegét nem árulta el. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy az intervencióval a japán jen túlzott mértékű felértékelődését igyekeznek megállítani és a szigetország egyedül lépett be a devizapiacra. A hírre magára talált a japán részvénypiac, és a vezette az emelkedést Ázsiában. A kínai Shanghai Composite azonban a kedvező hangulat ellenére 1 százalékos csökkenést mutat, ahol a piaci szereplők továbbra is az ingatlanpiac túlfűtöttsége miatt aggódnak.

A jegybanki intervenció hírére a jen a dollárral szemben egészen a 85-ös szintig emelkedett, miközben tegnap még a 83-as szint környékén forgott az USD/JPY kurzusa. A bejelentés azok után történt, hogy tegnap még a jen további erősödést mutatott a dollárral szemben arra a hírre, hogy Naoto Kan lett újra a Demokrata Párt vezetője. A hírre szárnyaltak a japán exportőr vállalatok, a Sony 4,1, a Honda 4, a Toyota 3.8, a Nissan 3,7 százalékkal került feljebb.