Évekig várhatnak pénzükre a Lehman-hitelezők

2010.09.16. 08:08
A Lehman Brothers két évvel ezelőtti, csődvédelmi eljárás iránti kérelme alapjaiban rázta meg a tőkepiacot, az esemény - karöltve a Merrill Lynch aznapi bejelentésével, miszerint felvásárolja a Bank of America, illetve az AIG óriásbiztosító néhány nappal későbbi állami kimentésével - szabadesést indított be a részvénypiacokon.

A Lehman fő üzletágait a szeptember 15-i csődeljárás bejelentését követően heteken belül felvásárolták konkurensei, a fennmaradó eszközökre pedig papírforma szerint a gyors likvidálás várt -írja a Napi Gazdaság.

Ezzel szemben az amerikai csődbíróság vigyázó tekintete mellett azóta is működő, felszámolás alatt álló társaság New York-i fiókja jelenleg mintegy 20 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik, nehezen értékesíthető eszközállományát pedig 400 alkalmazott kezeli - írta a Bloomberg.

A Lehmant vezető Bryan Marsal a következő öt évben 40-50 milliárd dollárnyi eszközt értékesítene, ami közvetlenül a 2008-as összeomlás után csak ennek felét hozta volna a kifizetésre váró hitelezők konyhájára. Ráadásul a meglévő likvidálatlan eszközök mellé az utóbbi időben a Lehman volt leányvállalatainak hitelállományát is felvásárolja a későbbi kedvezőbb eladás reményében.

A társaság egyelőre még nem jelentette be, mikor fizeti ki hitelezőit, először ugyanis az eljáró bíróságnak jóvá kell hagynia az átstrukturálási tervet. S bár erre 2011 első felében már sor kerülhet, Lawrence Larose, a Winston & Strawn felszámolási ügyekre specializálódott ügyvédje szerint még évekbe telhet, míg a hitelezők pénzükhöz juthatnak.

A társaság az utóbbi időben számos pert indított, hogy álláspontjuk szerint jogtalanul visszatartott követeléseit behajthassa. Ezen felül az amerikai brókerüzletágat felvásárló Barclayst 11 milliárd dolláros kártérítésre perlik, mivel szerintük a londoni pénzintézet jócskán alulárazta a tranzakciót, megkárosítva ezzel a bedőlt Lehman hitelezőit. Perlik a JP Morgant is, mivel állításuk szerint a befektetési bank nagyban hozzájárult a társaság csődjéhez azzal, hogy 8,6 milliárd dollárnyi fedezetet követelt a származékos hitelpiac befagyására hivatkozva.