Kiigazításba kezd Csehország is

MTI/Reuters
2010.09.23. 10:15
A konverganciaprogramban vállaltnál kisebb hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés. Csökkenni fog a közalkalmazottak bére, lefaragnak a jóléti kiadásokból és a működési költségekből is, illetve tovább növelik az adókat.

A bérek és a jóléti kiadások fájdalmas lefaragásával a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékára csökkentené az államháztartási hiányt a jövő évi cseh költségvetés, amelynek tervezetét csütörtökre virradóra fogadta el a prágai kormány.

Petr Necas miniszterelnök a kormány hétórás ülését követő prágai sajtóértekezletén elmondta: a jövő évi büdzsé kiadási oldalán 1.179,8 milliárd korona, a bevételin pedig 1.044,8 milliárd korona szerepel, így a hiány 135 milliárd korona (5,5 milliárd euró) lesz.

A deficit ily módon jövőre a GDP 4,6 százalékára csökkenne az idénre várt 5,3 százalékról. Ez ambiciózusabb célkitűzés a cseh konvergenciaprogramban 2011-re kitűzött 4,8 százaléknál, de továbbra is magasabb az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges 3 százalékos hiánycélnál.

A cseh kormány főleg a közalkalmazottak bérének, a jóléti kiadásoknak és a működési költségeknek a lefaragásával csökkentené a deficitet. A hiánycsökkentés másik eszköze a tavaly megemelt adók további növelése lenne.

A hárompárti jobbközép cseh kormánykoalíció a büdzsé tervezetét rövidesen a törvényhozás alsóháza elé terjeszti, ahol kényelmes többséggel - a 200 fős testületben 118 képviselővel - rendelkezik.

A szakszervezetek felhívására kedden mintegy 40 ezer közalkalmazott tüntetett Prágában a tervezett bércsökkentések ellen.