Nem zavarja a svájci cégeket az erős frank

2010.09.27. 07:48
A svájci vállalatok többségére nem volt érzékelhető hatással a frank látványos felértékelődése - olvasható a svájci jegybank napokban megjelent negyedéves jelentésében. Az is érdekes fejlemény, hogy a július és augusztus között lebonyolított felmérés szerint a megkérdezett vállalatok ötödének kedvező volt az alpesi deviza erősödése.

A nyáron sorozatban állította be történelmi csúcsait a svájci frank az euróval szemben, a jegyzések az 1.28-as szint környékén is megfordultak.

A jegybank negyedévente megjelenő jelentése egy, a svájci vállalatok körében végzett felmérés eredményeit is tartalmazza. Az SNB szakértői konkrétan arra voltak kíváncsiak, hogy a svájci frank felértékelődése milyen hatással volt az üzleti szférára. Az eredményekből kiderült, hogy a cégek többségénél nem jelentkezett negatív hatás az erős frankból kifolyólag, míg a megkérdezettek negyede jelentett negatív következményeket.

A jegybank jelentése azt is megjegyzi, hogy a frank felértékelődése eltérő hatásokkal járt a különböző szektorokban: a feldolgozóiparban érződött a leginkább a kedvezőtlen hatás, 60%-uk számolt be erről. Eközben mind a szolgáltató szektorban, mind pedig az építőiparban a vállalatok többségét nem érintette számottevően a frank ereje. Még a szálláshelyek sem számoltak be negatív következményekről a nyár folyamán - áll a jegybank dokumentumában.

A felmérés kapcsán ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyre több szakértő arra figyelmeztet, hogy a tartósan erős frank hamarosan kifejtheti hatásait - elsősorban - az exportőr vállalatokra.

A frank árfolyama egyre nagyobb terhet jelent a svájci exportőröknek, igaz eddig mérsékelten jelentkezett a negatív hatás, köszönhetően az erős külső keresletnek - hívták fel a figyelmet legutóbb a KOF kutatóintézet közgazdászai. Amennyiben továbbra is erős marad a svájci frank, akkor a káros hatás tovább gyűrűzhet - tették hozzá.