Törökország, Brazília és Oroszország felminősítést kapott

2010.10.05. 10:51
A Coface Nemzetközi Hitelbiztosító a napokban három jelentős feltörekvő országot, Törökországot, Brazíliát és Oroszországot minősített fel. Törökország és Brazília immár a válságot megelőzőhöz képest jobb minősítéssel rendelkezik, míg Oroszország, melyet súlyosabban érintett a krízis, visszakapta a korábbi besorolását.

A Coface 2011-re igen erős, 6,1 százalékos  növekedést prognosztizál a feltörekvő országokban, ami rámutat az országok egyre növekvő autonómiájára, illetve a feltörekvő vállalatok kiemelkedő válságtűrő képességére.

A nemzetközi kereskedelem rendkívül erős visszaesése volt a fő oka annak, hogy a válság a fejlett ipari országokból a fejlődő országokba is átterjedt. A válság nagyon mélyen érintette a feltörekvő országokat, akik azonban képesek voltak reagálni.

Törökország a legjobb kategóriában

Törökország felminősítése A4-re nagy ugrás hiszen most először szerepel a legjobb kockázati kategóriákban. A jelentős, kívülről jövő megrázkódtatás után az ország növekedési üteme ismét közel 7 százalék körül várható 2010-ben. Törökország hajtotta végre a legjelentősebb mértékű monetáris enyhítést  a világon, 2008 novembere és 2009 decembere között 1025 bázis ponttal csökkentette irányadó kamatlábát.

Törökország kiválóan kezelte deviza likviditását anélkül, hogy az IMF-hez fordult volna segítségért. Az ország bebizonyította, hogy dinamikus belső kereslettel és beruházásokkal elérhető a fellendülés.

A Coface elismerésre méltónak tartja a török gazdasági élet szereplőinek helytállását és kimagasló fizetési fegyelmét. Azok után, hogy 2008 júliusa és 2009 márciusa között megháromszorozódott a nemfizetések száma, 2009 szeptemberére ez a mutató már visszaállt a válság előtti szintre. A legtöbb vállalat, akik késedelmes fizetésbe estek, rendbe tették pénzügyi helyzetüket, és megszabadultak adósságaiktól. 2010 első félévében a nemfizetések aránya tovább csökkent, jóval a nemzetközi átlag alá.

Jól teljesített Brazília

Brazília szintén történetének legjobb minősítését érte el (A3). A gazdasági élet nagyfokú diverzifikációja miatt a válság alig éreztette hatásait és a kilábalás is gyorsnak és átfogónak bizonyult. A Coface előrejelzése szerint 2010-ben mintegy 7,3 százalékos gazdasági bővülés várható, és 2011-re is 4,5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők. A gazdasági fejlődés motorja főképp a beruházások és a háztartások fogyasztásának növekedése.

A 2010-ben tapasztalható, az ország esetében szokatlanul erős gazdasági növekedés olyan monetáris politikával párosul, ami megóvja a gazdaságot a túlfűtöttségtől. A gazdasági élet minden szektora jól teljesít: az ipari termelés adja továbbra is a növekedés nagy részét, de a 2009-es évi visszaesés után az agrárium is fellendült, valamint a szolgáltatóipar is gyors fejlődésnek indult. A Coface előrejelzése szerint folyamatosan javul a brazil cégek fizetési fegyelme is.

Oroszország visszaállt a válság előtti szintre

Oroszország, amelyet a G20 tagállamok közül a legsúlyosabban érintett a válság, most visszaszerezte  a válság előtti, B kategóriás besorolását. Ezúttal a újjáéledt belső fogyasztás bizonyul a fejlődés motorjának. A vállalatok folytatják adósságcsökkentő politikájukat a befektetéseket ösztönözve ezzel. A Coface megállapítása szerint a fizetési fegyelem az orosz gazdaságban – mely a válság ideje alatt nagy mértékben megromlott – javuló tendenciát mutat és a válság előtti szintre tért vissza. Mindazonáltal Oroszország még mindig két besorolással elmarad a többi BRIC országétól (Brazília, India, Kína), mert a gazdaság átláthatósága nagy mértékben hiányzik az üzleti életből.

  ’’A válság felszínre hozta a különbséget a feltörekvő országok között’’ – mondta Bagyura András, Coface Hungary kereskedelmi vezetője. ”Kivétel nélkül mindegyik országra hatással volt a válság. De néhányuk, többek között Törökország és Brazília kiállták a próbát és jobban ellenálltak annak, mint hittük. Emellett voltak olyanok, mint Oroszország, amelyek gyorsan átvészelték a válságot, és visszatértek a válság előtti szintre.”

Országkokázatok és minősítések

A Coface országkockázati rangsorában – 2010 júliusi adatok alapján – Magyarország az A4 kategóriában helyezkedik el. Magyarország helyzete sajátságos, hiszen annak idején az A2-ből indultunk. Az ország megítélésnek változása rávilágít, hogyan változott meg Magyarország gazdasági ereje és súlya közép-európai összevetésben. Az, hogy hazánk mikor kerülhet vissza a válságot megelőző minősítéséhez az nagy részben függ a közeljövő gazdaságpolitikai intézkedéseitől – tette hozzá Bagyura.

Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője szerint a most felminősített országok piacára lépő magyar cégeknek érdemes a kockázatkezelésre hangsúlyozottan odafigyelni, mert a Nyugat-Európában megismerttől eltérő eljárási módokkal találkozhatnak – köztük a beszámolók megbízhatósága, az adatok valós tartalma tekintetében is.

Egy magyar exportőrnek nagy kockázatot jelent, hogy nem ismeri az adott piacon használatos jogi eszközöket, a gazdasági szereplők által elfogadott módszereket akár követelésbehajtásban is. A Coface rendszerén keresztül azonban tájékozódhatnak a valós helyzetről, megbízható és hiteles adatokhoz juthatnak különösen az orosz cégekről, hiszen a Coface moszkvai leányvállalata a nemzetközi hitelbiztosítók közül elsőként a közelmúltban megkapta az orosz állami hatóságtól a működési engedélyt.