Öt csehszlovák is dollármilliárdos

2010.10.07. 12:03
Csehországban és Szlovákiában legalább öt ember vagyona haladja meg az 1 milliárd dollárt. Negyvenheten vannak, akik vagyona túllépi a 200 millió eurót – derül ki a cseh a motejlek.com fizetős hírportál összesítéséből, amely a két ország 300 leggazdagabb emberével foglalkozott.

Mivel Szlovákiában személyiségi jogokra hivatkozva nem állítanak össze hivatalos listákat a leggazdagabbakról, ezért a cseh összeállításokból derül ki a szlovák nagy vagyonok aktuális állapota - írja a pozsonyi Új Szó című napilap csütörtökön a motejlek.com összeállítása alapján.

A leggazdagabb szlovák, az évek óta Csehországban vállalkozó Andrej Babis. Agrofert Holding nevű csoportjába mintegy 150, döntően élelmiszeripari és vegyipari cég tartozik. „Babis vagyona 736 millió euróra tehető, azonban ha a cégei értékét aktuális tőzsdei értékén kezelnénk (a Babis-cégek nagy részét nem vitték tőzsdére), akkor a vagyona elérheti a 6,1 milliárd eurót” – állítja Miroslav Motejlek, a lista egyik összeállítója, hozzátéve: a 300-as listából már több mint 60 szlovák állampolgár. Babis így megelőzi a Forbes listájára is felkerült leggazdagabb cseh vállalkozót, a PPF Group pénzügyi csoportot irányító Petr Kellnert, aki mintegy 5 milliárd euróval rendelkezik.

A szlovák lista második fokán többen is állnak, mivel a motejlek.com 5 milliárd és 18 milliárd cseh korona (204-735 millió euró) közötti kategóriájába többen is tartoznak.

Többek között Jozef Tkác, a J & T pénzügyi csoport egyik csúcsvezetője, Mario Hoffmann, az Istrokapital pénzügyi csoport feje, Milan Filo az Eco-Invest befektetési társaság vezetője, valamint Miroslav Trnka az Eset  nemzetközileg is elismert vírusvédő programot forgalmazó Eset IT-cég főnöke.

A 204 és 735 millió euró közötti kategóriában ott vannak a Penta pénzügyi csoport csúcsvezetői is. Szintén az élbolyban mozog Vladimír Poór, a meciari korszak ismert nagyvállalkozója.

A 100 millió euró körüli vagyonnal rendelkezők között található Slavomír Hatina, a pozsonyi Slovnaft korábbi első embere, a Slovintegra társaság tulajdonosa.