Euróországok a világ legkockázatosabb adósai között

2010.10.08. 16:49
Görögország változatlanul a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára még két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország is felkerült az elmúlt három hónapban - áll az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport negyedéves összesítésében.

A CMA DataVision idei harmadik negyedévzáró listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) szeptember végi árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött néhány hellyel, a 6. helyen Portugália áll. Írország a cég besorolási módszertana szerint a világ kilencedik legkockázatosabb államadósa.

Ez utóbbi két euróövezeti tagállam még nem szerepelt a CMA által nyáron összeállított előző negyedéves adóskockázati kimutatás felső tízes mezőnyében.

A tíz legkockázatosabb szuverén adós között összesen négy EU-tagország van az új listán; a tizedik helyen jelenleg Románia áll.

Mi éppen nem vagyunk a tíz legrosszabb között

Magyarország sem sokkal maradt le a tízes listáról: a 11. helyezett Lettország után a 12. legkockázatosabb adós volt a szeptember 30-án mért 320,6 bázispontos CDS-piaci záróárfolyam alapján.

Azóta azonban jelentősen javult a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélése a londoni piacon. A CMA DataVision pénteki napközbeni adatsora szerint  a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási tranzakciók árazása az aznapi londoni kereskedésben 277 bázispont körüli szinten járt.

Magyarország államadós-kockázati megítélése már hetek óta folyamatosan javul a londoni CDS-piacon. Október elején 320, szeptember elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

Június eleje óta ezen a héten csökkent először 300 bázispont alá a magyar CDS-kontraktusok díjszabása Londonban.

A görögök öt éven belül 50 százalék eséllyel csődbe mennek

A péntekre kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 277 ezer euró körüli éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most csaknem 100 ezer euróval olcsóbbak, mint a múlt hónap elején.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac hozzávetőleg 18 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Magyarország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

A valószínűségi modell Görögország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 47 százalékos esélyt mutat a pénteki, 738 bázispont körüli görög CDS-árazás alapján, vagyis a piac megítélése szerint Görögország jelenleg több mint két és félszer kockázatosabb államadós, mint Magyarország.

A görög szuverén adósi kockázat nagyon rossz megítélését jelzi az is, hogy Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is - Moody's Investors Service, Standard & Poor's - befektetésre már nem ajánlott osztályzati kategóriába sorolt vissza.

Pedig jó negyedévet hagyunk a hátunk mögött

A Londonban pénteken kiadott negyedéves összegzésben a CMA DataVision megállapította, hogy a feltörekvő Európának "jó negyedéve volt" az idei harmadik három hónap, mivel mindegyik térségi ország államadósi CDS-árazása csökkent. A legjobb teljesítő a csoportban Bulgária volt, amelynek CDS-tranzakciói a szeptember 30-ai zárás alapján 82 bázisponttal lettek olcsóbbak a negyedév eleje és vége között, és - a szeptember 30-án mért 275 bázispontos zárószint alapján - Bulgária így kikerült a legkockázatosabb tízes mezőnyből.

A világ legbiztonságosabb államadósai befektetői szempontból az észak-európai országok. A CMA pénteki negyedéves összefoglalója szerint a legkevésbé kockázatos szuverén adósok listájának élén változatlanul Norvégia áll, utána Finnország, Svédország és Dánia következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Németország, Svájc, Hollandia, Ausztrália, az Egyesült Államok és Hongkong.