Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Káros anyagokat találtak német játékokban

2010.10.24. 19:36
Egy fogyasztóvédelmi alapítvány az általa vizsgált ötven játék négyötödénél talált káros anyagokat Németországban, ezek többsége Kínából származik. Sok játékot a könnyen leváló apró alkatrészek tesznek veszélyessé.

A német Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi alapítvány vizsgálata alapján a Németországban jelenleg kapható játékok közül nagyon sok tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, legyen szó plüssállatról, babáról vagy favonatról. A tesztjelentésben számos termék szélsőségesen rossz ítéletet kapott.

A mostani tesztben az ötven vizsgált játék több mint nyolcvan százaléka tartalmazott káros anyagokat, kétharmaduk jelentős mennyiséget. A Warentest véleménye szerint öt esetben a gyerekek közvetlen veszélynek vannak kitéve játék közben, mivel apró alkatrészek válhatnak le a termékekről, amelyeket a kisgyermekek könnyen lenyelhetnek. A Die Welt szerint a szakértők csúnya meglepetésként jellemezték a kapott eredményeket.

A leggyakrabban előforduló káros anyagok az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), a lágyítók (ftalátok), a formaldehid, a nehézfémek és a szerves ónvegyületek voltak. Egyeseket rákkeltőként tartják számon, mások allergiát okozhatnak. A teszt szerint még a fajátékok is jelentős mennyiségű káros anyagot tartalmaznak.

A németországi játékok több mint fele Kínából származik. Ezek közül az elmúlt években többször akadt olyan, amelyben az előírt határértékeket meghaladó mennyiségű mérgező anyagot találtak. A fogyasztóvédők ráadásul régóta követelik a határértékek csökkentését.

A Stiftung Warentest azt tanácsolja, hogy a játék megvásárlása előtt vizsgáljuk át azt a könnyen leváló apró alkatrészekre ügyelve, feltűnő szag esetén pedig inkább hagyjuk a boltban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek