Kína engedhet az amerikai nyomásnak, felértékelheti a jüant

2010.10.29. 14:33
A pekingi központi bank egyik tanácsadója pendítette meg, hogy a jüant lassan és fokozatosan, de hagyják erősödni. Devizaháború fenyegetett.

A kínai vezetés a jüan fokozatos felértékelésére készül, az intézkedést azonban nem a külföldi követelésekhez, hanem a hazai gazdaság helyzetéhez igazítják - mondta a pekingi központi bank tudományos tanácsadója. Li Daokuj (Li Daokui) szerint a felértékelés fokozatos és hosszú folyamat lesz. A jüan nagyobb rugalmasságára van szükség, és a kínai fizetőeszköznek "erősödnie kell, ha a piaci folyamatok ebbe az irányba mutatnak" - mondta a monetáris politikát meghatározó központi banki testület tanácsadója. Ugyanakkor a renminbi árfolyamának belső tényezők alapján, és nem a külső nyomás hatására kell változnia - tette hozzá a szakértő egy tudományos tanácskozáson. (A renminbi a jüan hivatalos neve.)

A szakértő szerint évi 3-5 százalékos - a világgazdasági válság előtti időszakhoz hasonló mértékű - erősödés fokozatosnak számítana, és elfogadható volna a kormányzat számára.

Számos elemző és politikus szerint a globális pénzügyi egyensúlytalanságok egyik oka, hogy Peking mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát. Nyugati ipari államok, az élen az Egyesült Államokkal hosszú ideje azzal vádolják Kínát, hogy az alacsonyra szorított árfolyammal szerez előnyt az exportra termelő vállalatoknak. Az árfolyam-politika bírálói a jüan felértékelésére szólítják fel a kínai vezetést, Peking azonban rendszerint elutasítja a követelést.

A múlt héten a vezető ipari országok, a legnagyobb feltörekvő államok és az Európai Unió mint intézmény alkotta G20 csoport pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei egyetértésre jutottak ugyan abban, hogy meg kell akadályozni az úgynevezett leértékelési versenyt, a csoportot feszítő érdekellentétek miatt azonban nem tudtak megállapodni olyan konkrét intézkedésekről, amelyek a számos elemző szerint már-már devizaháborúnak nevezhető folyamat megállítását célozzák.