Óriási emelkedés előtt a tőzsdék?

2010.11.09. 11:54 Módosítva: 2010.11.09. 12:02
Közel másfélszer annyi amerikai vállalat menedzsmentje emelte profitvárakozásait októberben, mint amennyi csökkentette. Ilyen optimizmusra a Bloomberg 1999 óta vezetett adatbázisa alapján még nem volt példa. A legutóbbi kiemelkedő havi értéket követően az amerikai részvénypiacok közel 40 százalékot raliztak, írja a Bloomberg.

Az elmúlt hónapban 196 amerikai vállalt menedzsmentje emelte profitvárakozásait az elemzői előrejelzések fölé, és csupán 130 vállalat csökkentette azokat, a kettő különbözetéből adódó 66-os "szint" a Bloomberg által 1999-től gyűjtött adatsorban a legmagasabb érték. A korábbinál optimistább kilátásokat megfogalmazó vállalatok között leginkább a hajózással foglalkozó, valamint a számítógépeket előállító vállalatok vannak túlsúlyban.

A Bloomberg adatai szerint, amikor a vállalatvezetők utoljára ennyire optimisták voltak, akkor a részvényindexek 39 százalékot emelkedtek az azt követő három és fél éven belül. Az optimistább és a pesszimistább előrejelzéseket megfogalmazó vállalatok számában az októberi mérések alapján megmutatkozó különbség az átlagos értéknek közel háromszorosa. A mutató a mélypontját 2008 decemberében érte el, három hónappal a Lehman Brothers csődje után.

Az előző csúcspontot pedig 2004 márciusában láthattuk, ezt követően pedig hatalmasat ralizott az amerikai részvénypiac, az S&P 500 részvényindex 1126-ról 1565-ig közel 40 százalékot száguldott. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a vállalatok megemelt profitvárakozásainak egy jelentős része már be van árazva a jelenlegi részvényárfolyamokba, és a vártnál alacsonyabb számok akár hatalmas negatív meglepetést is okozhatnak.