Időzített adósságbombán ül Nagy-Britannia?

2010.11.10. 07:36
A brit feldolgozóipar ugyan az ötödik egymást követő hónapban bővült szeptemberben, de a jó hír keddi nyilvánosságra kerülését beárnyékolta a PwCszintén tegnap publikált elemzése, amely szerint a szigetország annyira eladósodott, hogy ez a következő években kezelhetetlen problémává válhat.

A brit feldolgozóipar az év kilencedik hónapjában 0,1 százalékkal, az ipar egésze pedig 0,4 százalékkal növelte termelését az egy hónappal korábbihoz képest. Ennek köszönhetően a külkereskedelmi deficit az augusztusi 4,9 milliárd fontról 4,6 milliárdra (5,3 milliárd euró) mérséklődött szeptemberben. Elemzők úgy értékelik a folyamatokat, hogy folytatódik a brit gazdaság határozott kilábalása a válságból, írja a Napi Gazdaság.

A PwC tanulmánya azonban éppen ennek fenntarthatóságát kérdőjelezi meg - állítása szerint a magánemberek és a bankok, illetve vállalatok adósságát is figyelembe véve olyan nagy teher nehezedik a gazdaságra, amelynek kezelése fontosabb, mint a David Cameron konzervatív miniszterelnök vezette koalíció erőfeszítései a költségvetési egyensúly helyreállítására.

A tanácsadó cég szakértői szerint a teljes adósságállomány 1987-ben még csak a GDP 200 százaléka volt, ám ez a kilencvenes évek közepétől olcsóvá váló hitelek, a bankok profitmaximalizáló törekvései és a spekuláció miatt 2009-re 540 százalékra emelkedett. A pénzügyi szektor tartozásai a GDP 46 százalékáról 245 százalékára nőttek, a magánszemélyek adóssága 63 százalékos arányról 110 százalékra, a nem pénzügyi profilú vállalatoké 45 százalékról 122 százalékra ment fel.

A PwC szerint ez egyfajta hitelfüggőséget mutat, amelyről nem lehet fájdalom nélkül leszoktatni a gazdaság szereplőit. A tanácsadó cég előrejelzése szerint a brit gazdaság jövőre kétszázalékos ütemben bővülhet, amit 2015-ig évi 2,5 százalék követhet. Ennek nyomán addigra a teljes eladósodottság csak kicsit, a GDP 536 százalékra mérséklődhet - az adósságállomány 10 ezer milliárd font körül alakulhat, szemben a kevesebb mint kétezermilliárdos éves GDP-vel -, ám eközben várhatóan nő a hitelek finanszírozásának költsége.

A PwC számításai szerint ha az alapkamat a jelenlegi 0,5 százalékról 3 százalékra emelkedik, akkor a brit adósságállomány finanszírozása felemészti a GDP 8 százalékát, azaz jelenlegi árakon 120 milliárd fontot. Mindezek nyomán az ország a rossz és a még rosszabb között választhat. Ha megpróbálják gyorsan csökkenteni az eladósodottságot, az jó eséllyel újabb recesszióba dönti az országot, ha elhúzzák a probléma kezelését, az éveken át magas adósságtörlesztéssel jár, ami évtizedekre lefékezheti a GDP növekedését. Ez a kihívás sokkal nagyobb, mint a költségvetési hiány lefaragása, amit az idén hivatalba lépett kormány felvállalt - véli a PwC.