Az EU-tól kér segítséget Írország

2010.11.12. 19:55
Uniós segítséggel lábalhat ki az adóságcsapdából Írország. Az ír pénzügyminisztérium ugyan tagadja, hogy hivatalosan az EU-hoz fordult volna, de a Reuters értesülései szerint tárgyalásokat folytatnak az adóság-átütemezést megakadályozó program létrehozásáról.

Igénybe venné az Európai unió pénzugyi stabilitási keretét (ESF) a bajba került Írország. Az ESF-ben 750 milliárd euró áll rendelkezésre a pénzügyi gondok kivédésére. Az ír kormány nem konkrét segélyösszegről tárgyal, olyan program kidolgozását reméli, amellyel megakadályozható az adósság-átütemezés, így megnyugodhatnak a pénzpiacok, jelentette a Reuters.

A hírügynökség jelentésére reagálva az ír pénügyminisztérium tagadta, hogy hivatalos segélykérelemmel fordulna az EU-hoz. Ezt ugyanakkor a Reuters sem állította.

Írország lehet az első uniós tagállam, amely támogatást kap a tavaszi görög adósságválság hatására létrehozott vészhelyzeti alapból, amelyben az EU 500 milliárd eurót, az IMF 250 milliárd eurót helyezett el. Az EU hozzájárulásából 60 milliárd euró az Európai Bizottság költségvetéséből azonnal mozgósítható összeg, 440 milliárd pedig az euróövezeti államok kormánygaranciája.

Pénteken, a Reuters beszámolójának megjelenése előtt Brian Lenihan ír pénzügyminiszter egy interjúban hangsúlyozta, hogy az állami működés finanszírozása egészen 2011 júniusáig biztosított, és Írország jelentős készpénztartalékkal rendelkezik. "Ilyen körülmények között szerintem nem volna értelme segítséget kérni. Ezzel csak azt jeleznénk a piacoknak, hogy nem tudjuk menedzselni a saját ügyeinket" - mondta.

Az ír államkötvény-hozamok már a hét közepén minden korábbinál magasabbra emelkedtek, ami azt jelzi, hogy a a kötvénypiacon már nem látnak esélyt arra, hogy belátható időn belül sikerül rendezni az ír államháztartás helyzetét és mérsékelni az államadósságot.