Fájdalmas lesz Írország megmentése

2010.11.24. 09:31
Egy kis fellélegzést hozhat az íreknek, és persze velük együtt az európai piacoknak, hogy kedd este hivatalosan is bejelentették az ír mentőcsomag méretét, amely 85 milliárd euró lesz. Mint ismeretes ezt az összeget a bankok feltőkésítésére és az államháztartás zökkenőmentes finanszírozására használhatja fel a dublini kabinet, amiért cserébe viszont brutális költséglefaragásba kell kezdenie - olvassuk az Equilor elemzésében.

Ma mutatja be az ír kormány azt a 4 éves reform tervet, amely az idei 32 százalékosos GDP arányos hiányt 2013-ra 3 százalékos szintre csökkentené - írja elemzésében az Equilor.

Ehhez tetemes megtakarítást kell előidézni, a következő másfél évben legalább 15 milliárd eurónyit. Ezt főleg a kiadások lefaragásával irányozhatja elő a program, amely 10 milliárd euróval enyhítené  a költségvetés kiadási oldalát, 5 milliárd eurót pedig adóemelésekből tervez beszedni. Tudni lehet például, hogy a jelenlegi minimálbér, ami 8,65 euró óránként, legalább 12 százalékkal fog csökkenni.

Brian Lenihan, ír pénzügyminiszter viszont a nemzetközi nyomás ellenére sem enged a társasági nyereségadó 12 százalékos kulcsának megemeléséből, az egyelőre ennyi marad. Várhatóan fokozódik majd a németek és franciák felöli nyomás, hogy az uniós átlaghoz (30-35 százalék) közelítsék az adókulcsot, ugyanis ez jogtalan versenyelőnyhöz juttatja az Írországban működő cégeket – szól a kontinentális érv.

Kártyavár

A 4 éves költséglefaragás persze egy látványterv, hiszen még a jövő évi költségvetést sem szavazta meg az ír parlament, és jó eséllyel nem is fogja a december 7-i ülésen. Amit követően a kormány feloszlatja a parlamentet és új választásokat fog kiírni. Márpedig ilyen légkörben nemhogy 4 éves tervet nehéz keresztülvinni, de még 4 hónapra sem garantált a kormányozhatóság, ami alapfeltétele a konszolidáció sikerének.

Ráadásul ír televízióban közölt bejelentés részletei csupán a csomag méretéről szóltak, olyan fontos részletkérdéseket továbbra sem fedtek fel, hogy mekkora kamatot kell fizetni az IMF-EU hitel után. Márpedig az ördög az ilyen részletekben bújik – figyelmeztetnek ír közgazdászok, akik között néhányan azt kezdték  kiszámolni, hogy mekkora kamatszint mellett fogja tudni visszafizetni a kölcsönt Dublin. E szerint ha 2,5 százalékos éves kamatszintnél drágábban kapja meg a 85 milliárdot, akkor az olyan kamatterhet róhat a költségvetésre, hogy szinte lehetetlen lesz az államháztartást egyensúlyi pályára állítani. Márpedig valószínűleg magasabb lesz a kamat, hiszen a görögöknek is kb. 5 százalékot kell fizetni a maguk 110 milliárd eurós hitelkerete után.

Az persze más kérdés, hogy így is sokkal jobban járnak ezek az országok, mintha a piacról kellene forrást szerezniük, hiszen jelenleg a 10 éves lejáratú ír állampapír hozama 8.25 százalék.