Most az amerikai önkormányzatok dönthetik be a piacokat

2010.11.24. 12:36
Múlt héten két éve nem látott eladási hullám érte el az amerikai önkormányzati kötvénypiacot, és a befektetők - több okból kifolyólag - magasabb hozamok mellett voltak hajlandóak finanszírozni az amerikai államokat, városokat és megyéket - írja a portfolio.hu.

Múlt héten egy félelmetesnek ható grafikon tűnt fel a nemzetközi sajtó hasábjain és járta körbe a világot - írja a portfolio.hu. Fókuszba került ugyanis a 2800 milliárd dollárt kitevő amerikai önkormányzati kötvények piaca, ahol a múlt héten látványossá vált az eladói nyomás.

Az Investment Company Institute legfrissebb adatai szerint a befektetők egy hét leforgása alatt 115 milliárd dollárt vontak ki erről a piacról és eközben a kibocsátók 700 millió dollárnyi tervezett forrásbevonást halasztottak el a piaci helyzetre való tekintettel. A rendkívüli fejlemény újabb, a piacokra leselkedő veszélyforrásra hívta fel a figyelmet: a tengerentúlon (akárcsak Európában) sem rózsás a fiskális helyzet.

Az eladói nyomás akkor kezdett kibontakozni, amikor november elején az amerikai időközi választásokon a republikánusok irányítása alá került a képviselőház - fejtette ki a Bloombergnek Thomas Metzold, az Eaton Vance Corp önkormányzati kötvénypiacokkal foglalkozó szakértője. A stratéga szerint ezek után az ellenzéki képviselők nem járulnak majd hozzá a bajba jutott városok és államok megmentéséhez. Egyesek egyenesen (leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő) Kalifornia államcsődjét vetítik előre.

Csődközelben

A legnépesebb tengerentúli államnak 2012-re 25 milliárd dolláros költségvetési lyukat kell betömnie. Chris Whalen, az Institutional Risk Analytics ügyvezető igazgatója múlt héten ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Kalifornia nem kerülheti el a csődöt. Ez nem azonnali fizetésképtelenségben fog megjelenni, hanem az adósság átütemezésében. Közben a Kongresszus nem fogja kimenteni az eladósodott államot, miután a republikánusok kerültek fölénybe - magyarázta a szakértő, aki szerint ha mentőcsomagot kap egy állam, akkor a többiek is segítő kezet fognak kérni. Mindez tehát rávilágít arra, hogy a jövőben nemcsak az euróövezet perifériális tagállamainak adósságproblémái okozhatnak riadalmat a piacokon.

A Wall Street Journal minapi elemzése azonban ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy míg 2008-ban a hitelválság okozta az amerikai kötvénypiac összeomlását, addig a jelenlegi feszültségek a helyi önkormányzatok gyenge fiskális pozíciójából fakadnak.

Egyes elemzők ugyanakkor már vételi lehetőségeket látnak az önkormányzati kötvények piacán a hirtelen nyomott áraknak köszönhetően. Peter Hayes, a BlackRock önkormányzati kötvénypiaci specialistája például a CNBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a jelentős esés után a piac kezd stabilizálódni. A szereplők ugyanis egyre inkább belátják, hogy túlreagálták a negatív híreket, így az amerikai állampapír-hozamok emelkedését és a BAB kötvényprogram idei lejáratával kapcsolatos félelmeket - tette hozzá.