Obama két évre befagyasztaná a béreket

2010.11.29. 19:41 Módosítva: 2010.11.29. 19:49
Az amerikai kormány a rekordhiány csökkentéséhez befagyasztaná a kormányzati alkalmazottak bérét, amellyel már egy év alatt ötmilliárd dollárt lehetne megtakarítani.

Barack Obama amerikai elnök javasolta, hogy fagyasszák be a kormányzati dolgozók bérét. Obama szerint azért van erre szükség, mert az Egyesült Államok rekordmennyiségű hiányt halmozott fel. A tervek szerint az elkövetkező két évben nem változnának a bérek.

Ezzel csak a 2011-es pénzügyi évben - amely 2011 szeptember 30-án ér véget - ötmilliárd dollárt lehetne megtakarítani. A javaslatot még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A Fehér Ház közleménye szerint a bérbefagyasztás egy lépés a sok közül, amellyel stabil pénzügyi helyzetet lehet elérni. A lépések minden szövetségi alkalmazottat érintenek, kivéve az afganisztáni és iraki háborúban résztvevőket.

A félidős választásokon jól szereplő konzervatív republikánusok azt követelik, hogy a kormány faragja le kiadásait. Azt szeretnék, ha 10 százalékkal csökkenne a szövetségi alkalmazottak bére, de leépítéseket is javasolnak. Az elbocsátások mértékéről azonban pontos számot még nem tudni.

Obama a bérbefagyasztásról egy nappal azelőtt hozta nyilvánosságra terveit, hogy leülne tárgyalni a republikánusokkal.