Görög válság jöhet az USA-ban

2010.12.06. 08:22
Több ezer milliárd dolláros rejtett adósságot halmoztak az amerikai államok és egyes nagyvárosok, ami a közeli években a másodlagos jelzálogpiaci adósságok által okozotthoz hasonló pénzügyi válságot idézhet elő, és a görög krízishez hasonlóan láncreakciót indíthat el az amerikai kontinensen - jelentette vasárnap a The New York Times.

A szakemberek attól tartanak, hogy hiába indul be a gazdasági növekedés, a helyi szintű, az országos közvélemény elől rejtve maradt adósságok bedönthetik az egyes államokat és önkormányzatokat.

Illinois állam még mindig a tavalyi közoktatási és társadalombiztosítási számlákat törleszti, Arizona felfüggesztette egyes szervátültetések végrehajtását a Medicaid program keretében, Newark városa pedig kénytelen volt elbocsátani rendőri állományának 13 százalékát.

Két egyetemi közgazdászprofesszor, Joshua D. Rauh és Robert Novy-Marx számításai szerint az állami és önkormányzati szintű tartozások a helyi nyugdíjprogramokkal szemben összességében mintegy 3500 milliárd dollárra tehetők.

"Úgy tűnik nekem, hogy helyesen tesszük, ha most farkast kiáltunk" - jelentette ki Felix Rohatyn pénzügyi befektető, aki a hetvenes években segített megmenteni a csődtől New York városát.

Az amerikai városok csak nagy ritkán válnak fizetésképtelenné, arra pedig a nagy gazdasági válság óta nem volt példa, hogy egy állam csődbe jutott volna. Közgazdászok viszont most attól tartanak, hogy a befektetők hátat fordíthatnak a leginkább eladósodott államoknak, ami ahhoz hasonló válságot idézhet elő, mint amelyen most Európában terjed országról országra.

A lap rámutatott, hogy Illinois és Arizona mellett olyan államok is eladósodtak, mint New York és Kalifornia. Harrisburg, Pennsylvania állam fővárosa idén fontolóra vette, hogy csődöt jelent 68 millió dollárnyi felhalmozott adóssága miatt.