Nagyon szeretnék a németek a cseh eurót

2010.12.12. 19:06
Németország a közelmúltban felkérte Csehországot, hogy lépjen be az euróövezetbe, és vezesse be az eurót - állítja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétvégi kiadása megbízható forrásokra hivatkozva. A német kormány szóvivője azzal kommentálta a hírt vasárnap, hogy "senkire sem gyakorolnak nyomást".

"Szívesen látnánk önöket a klubban" - mondta Angela Merkel német kancellár Petr Necas cseh kormányfőnek, amikor az augusztusban Berlinbe látogatott. Merkel jelezte: Csehország Németország szövetségese lehetne abban, hogy rendet teremtsenek az euróövezetben.

Necas a lap kérdésére nem kívánta kommentálni beszélgetését Merkellel. A cseh miniszterelnök környezete viszont megerősítette, hogy az idézett mondat és az ajánlat valóban elhangzott.

A Lidové Noviny értesülése szerint hasonló ajánlatot kapott Berlintől Lengyelország is.

Angela Merkel röviddel Necas előtt találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, és lényegében ugyanazokkal a szavakkal szólította fel az euróövezetbe való belépésre.

Az újság úgy tudja, hogy egyik miniszterelnök sem válaszolt igennel Merkel ajánlatára, sőt, Necas egyenest az mondta a lapnak, hogy "butaság lenne most bevezetni az eurót Csehországban".

Jelenleg sem a cseh, sem a lengyel kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére, a gyors lépéseket el is utasítják. Ennek több oka van: mindenekelőtt a feltételrendszer gyors teljesítése nehéz lenne, túl sok reformmal és megszorítással járna túl hamar a jelenlegi körülmények között - mindkét ország az EU túlzottdeficit-eljárása alatt van, Csehország 2013-as, Lengyelország 2012-es határidőt kapott államháztartása éves hiányának leszorítására a GDP 3 százaléka alá az idénre várt 5,2 százalékról, illetve 7,9 százalékról, de az Európai Bizottság például Lengyelországnak még 2012-re is 6,0 százalékot jósol jelenleg -, Csehország számára az euró hirtelen bevezetése akkora valutafelértékelést jelentene a gyakorlatban, ami igen megárthatna a gép- és járműexporttól erősen függő gazdaságnak, és nem utolsó sorban az euróövezet tagjaként mindenképp be kellene kapcsolódniuk a 2013-ra tervezett állandó Európai Stabilitási Mechanizmusba, sokmilliárd eurós garanciát vállalva e válságalap számára.

A Lidové Noviny úgy véli: Berlin ajánlata Prágának és Varsónak logikus, hiszen Németország új szövetségeseket keres magának. Az euróövezeti adósságválság gyógyítására vonatkozó német álláspontot jelenleg csak Hollandia, Ausztria, Finnország és Szlovákia támogatja.

Csehország a héten megerősítette, hogy nem kíván része lenni semmiféle euróövezeti mentőmechanizmusnak, és úgy véli, ebben csak azoknak az európai uniós tagállamoknak kellene részt venniük, amelyek már bevezették az eurót.

"A mi álláspontunk az, hogy a válságkezelő mechanizmusban csak az euróövezet államai legyenek, ami azt jelenti, hogy az olyan államokat, mint a Cseh Köztársaság, ez nem érintené" - jelentette ki a miniszterelnök a kormány ülése után szerdán.

Necas egy hete a közszolgálati televízióban azt mondta: a kormány nem tervezi, hogy bármikor is céldátumot állapítson meg Csehország euróövezethez való csatlakozására.

"Csak abban a pillanatban fogjuk bevezetni az eurót, amikor biztosak leszünk abban, hogy az gazdaságilag értelmes" - szögezte le Necas a televízióban. Szerinte elkerülhetetlen feltétel, hogy Csehország, mielőtt bevezetné az eurót, alapvető gazdasági- és nyugdíjreformot hajtson végre.