Hamarosan széteshet az eurózóna

2010.12.19. 11:27
A múlt csütörtöki, állandó válságkezelési mechanizmussal kapcsolatos megállapodás ellenére egyes szakértők még mindig úgy vélik, hogy az euróövezet a jelenlegi formájában nem marad fenn. Desmond Lachman, az American Enterprise Institute kutatója a Wall Street Journal-nak nyilatkozva azt vetítette előre, hogy 12-18 hónapon belül több ország is elhagyhatja a monetáris uniót.

Néhány közgazdász továbbra is meg van győződve arról, hogy az euróövezetnek fel kell bomlania. A szakértők szerint ugyanis fundamentális problémákkal küzd a monetáris unió: egyes országok ugyanis súlyos versenyképességi hátrányba kerültek - írja a WSJ az uniós csúcsot követő. Az euróövezet kilátásaival foglalkozó cikk emlékeztet arra: a nemzeti fizetőeszköz esetleges újbóli bevezetése lehetőséget adna az adott ország számára arra, hogy leértékelje devizáját, így versenyképesebbé válnának termékei.

A perifériális euróövezeti tagállamok megfontolhatják a kilépés előnyeit, mivel az elősegítheti a szükséges fiskális kiigazítást - fejtette ki az amerikai lapnak Desmond Lachman, az American Enterprise Institute kutatója. Amennyiben egy tagállam elhagyná az eurózónát, akkor a piac további, gyenge lábakon álló célpontot keresne, ami az euróövezet "letisztulásához" vezetne. Lachman szerint ez 12-18 hónapon belül bekövetkezhet.

A WSJ írása ugyanakkor arra mutat rá, hogy ez a legvalószínűtlenebb forgatókönyv az euróövezet jövőjét illetően. Az elemzők ugyanis figyelmeztetnek, hogy az euróövezet elhagyása súlyos következményekkel járna az adott ország számára. A lehetséges következmények között említik, hogy összeomolhat a bankrendszer és a kötvénypiac, a lakosság külföldre menekítené pénzét, de azt is, hogy a devizában eladósodott háztartások, vállalatok és a kormány is komoly fizetési gondokkal küzdenének.

Barry Eichengreen, a University of California közgazdász professzora úgy véli, hogy az euróövezetből történő kilépés azzal egyenértékű, mint amikor valaki magára gyújtja saját házát annak érdekében, hogy megtalálja a kifelé vezető utat. A szakember szerint Görögország esetleges kilépése óriási bankrohamot és pénzügyi krízist okozna. Eichengreen ezért társadalmi sci-fi-nek nevezi azt a forgatókönyvet, amikor megvalósulna az euró széthullásának forgatókönyve.