2011: az Apple megveszi a Facebookot

2010.12.20. 16:06
Nyilvánosságra hozta a Saxo Bank "Elképesztő Előrejelzések" névre keresztelt, 2011-re vonatkozó meglepő jóslatait. Szerepel közöttük a Facebook Apple által történő felvásárlása, illetve az olajár 33 százalékos esése is. A tavalyi 10 jóslatból 3 teljesült 2010-ben.

A bank közleménye szerint a libanoni spekuláns és esszéista, Nassim Nicholas Taleb tevékenysége által inspirált lista olyan "fekete hattyúnak" nevezett eseményeket sorol fel, amelyek túlmutatnak a normális várakozásokon, ugyanakkor esetleges beteljesülésük jelentősen befolyásolhatja a piacok mozgását az elkövetkező egy évben.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

Az amerikai kongresszus megakadályozza a Fed mennyiségi enyhítésének harmadik fordulóját - fogalmazzák meg a bank elemzői első elképesztő jóslatukban. Indoklásuk szerint a jövő év második felében felerősödnek azok a hangok, amelyek szerint az amerikai jelzáloghitel-piaci válság és ennek következményeként a bankmentések, illetve az államadósság-válság elsődleges felelőse az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A bankok továbbra is súlyos nehézségekkel küzdenek. Az amerikai kongresszus csökkenti a Fed jogköreit, s megakadályozza, hogy bővítse mérlegfőösszegét. Egyre erősebb támadások érik a jegybank infláció és munkanélküliség csökkentésére szóló kettős mandátumát.

Azt, hogy az Apple felvásárolja a Facebookot azért tartják elképzelhetőnek, mert úgy vélik, sikertelenül zárulhatnak a két vállalat közötti együttműködésről szóló tárgyalások. Szerintük ezt követően Steve Jobs Apple-vezér bejelenti majd: "a Facebook olyan feltételeket szabott, amelyeket nem állt módunkban teljesíteni", ezek után pedig cége felvásárolja az internetes közösségi portált.

Erős vár lesz a dollár

Harmadik előrejelzésük szerint az amerikai dollár 25 százalékkal erősödik 2011-ben.    Az eleinte pozitív világgazdasági hangulatot ugyanis felváltják a lassuló kínai ipari növekedés, a szenvedő japán gazdaság, valamint a válsággal sújtott eurózóna miatti aggodalmak. Az öngerjesztő kockázati spirálban hirtelen jó befektetésnek tűnik az amerikai dollár és a piaci portfoliók átalakítása a harmadik negyedév végére 25 százalékkal, 100 pont fölé emeli az amerikai dollár valutakosár-indexét.

A 30 év lejáratú amerikai kötvények hozama 3 százalékra esik - szól a Saxo Bank negyedik jóslata. A dollár értékének csökkenése arra kényszeríti a fejlődő országokat, hogy többet fordítsanak kötvényvásárlásra dollártartalékaikból. A Fed mennyiségi enyhítése kudarccal zárul. A nemzetközi intézmények hiába próbálják meggyógyítani az eurózóna betegeskedő gazdaságait, a befektetők inkább Uncle Sam-től kérnek menedéket a bajok elől.

Az olajár miatt nem kell aggódnunk

A bank ötödik előrejelzése szerint az olaj ára a befektetők makrovárakozásaitól vezérelve hordónként 100 dollár fölé szökik, miután a piac örömmámoros állapotban ünnepli, hogy az amerikai gazdaság kijutott a válságból. Később, egy hirtelen jött korrekció keretében egyharmadával csökken az olajár.

Az év elején még jelentős túlkínálat lesz a gázpiacon, miután a válság hatására erőteljesen csökkent a világpiaci kereslet - vetíti előre elemzésében a dán befektetési bank. A növekvő ipar emelkedő gázigénye, a nyersolajhoz és szénfélékhez viszonyított alacsony ár, valamint az amerikai gázkivitel növeléséről szóló javaslatok jövedelmező befektetéssé teszik a gázhoz kapcsolódó üzleteket. A szokatlanul hideg időjárás miatt hirtelen megcsappannak a gázkészletek, s a gáz ára - az elmúlt 25 évben példátlan módon - 50 százalékkal nő 2011-ben.

A Saxo Bank elemzői szerint az arany unciánkénti ára jövőre eléri az 1800 dollárt. Ismét felerősödik ugyanis a valutaháború, miután Amerika erőteljes növekedést produkál. Nő az amerikai külkereskedelmi deficit, miközben erősödik a nyomás a kínai gazdaságon. A befektetők a nemesfémek piacára menekülnek, s az arany ára történelmi csúcsot dönt.

A tőzsde szárnyalni fog

Nyolcadik előrejelzésük szerint történelmi magaslatra emelkedhet az S&P500 részvényindex. Miután a Fed tovább folytatja mennyiségi enyhítési politikáját, s a befektetők arra a következtetésre jutnak, az egyetlen stratégia, amelyet érdemes követni, az olcsó papírok vásárlása. A piaci beavatkozás sikerrel zárul: nő a fogyasztás, miután a növekvő árfolyamok jövedelemhez juttatják a befektetőket. A vállalati szektor azonban hallani sem akar egy újabb buborékról, így továbbra is költséghatékony módon működnek, ami a gazdaság helyreállásához vezet. Az S&P500 index 1.600 felé közelít, s túlszárnyalja 2007. évi csúcsát.

Elképesztő előrejelzésükben amellett érvelnek, hogy Oroszország részvénypiaci indexe az RTS közel megkétszerezi értékét és eléri a 2500 pontot. Egy újabb gazdasági lufi kezd el kialakulni, ami a nyersolaj hordónkénti árát 100 dollár fölé emeli. Az amerikai befektetők az olcsónak ítélt papírokat keresik. Oroszországban hirtelen jelentős nyereséget látnak az egy éves P/E mutató 8,6, illetve az ár-könyv szerinti érték arány 1,26-os szintjében.

Utolsó jóslatuk szerint az ausztrál dollár 25 százalékot gyengül a brit fonttal szemben azt követően, hogy az Egyesült Királyság gazdasági szereplői visszatérnek hagyományos értékeikhez, azaz keményebben dolgoznak és többet takarítanak meg. Hamarosan jelentős expanziós pálya alakul ki az európai országban. Ezzel szemben Ausztrália egyre inkább szenved, mivel Kína egyre jobban a fékpedálba tapos annak érdekében, hogy csökkentse inflációját. Az ausztrál ingatlanpiac túlértékeltségével együtt ez a déli állam gazdasági buborékának kipukkadásához vezet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!