Kína eurót akar

2011.01.13. 07:42

Nem akarjuk, hogy az euró eltűnjön - így foglalta össze a kínai jegybank egyik tanácsadója a Reutersnak, miért tekinti a pekingi vezetés stratégiai céljának az eurózóna országaiban kibocsátott államkötvények vásárlását. Kína nem vár konkrét ellenszolgáltatást gesztusaiért, ám arra késztetheti az európai döntéshozókat, hogy a jövőben visszafogottabban szorgalmazzák a jüan felértékelését, valamint oldják az ázsiai országba irányuló fegyverexport-tilalmat - írja a Napi Gazdaság.

Ezzel együtt Peking már régi vásárlója az európai értékpapíroknak. A 2,85 ezer milliárd dollár értékű kínai külföldi devizatartalék negyede, 710 milliárd dollár értékű értékpapír eurókövetelés. Az előző negyedévben 199 milliárd dollárral ugrottak meg a kínai tartalékok - derül ki a hírügynökség elemzéséből.

Európai becslések szerint Kína jelenleg a 8,8 ezer milliárd eurós eurózónás közadósság hét százalékát birtokolja. Az a hatmilliárd eurónyi spanyol adósság, amelynek felvásárlását az El Pais értesülése szerint Peking megígérte, a teljes kínai tartalék mindössze 0,27 százaléka. Ennek ellenére a Reutersnak nyilatkozó kínai közgazdászok szerint a jegybank óvatos lesz, ezért inkább várhatóan az EFSF AAA besorolású kötvényeit fogja vásárolni, amelyek visszafizetését az összes eurózónatag garantálja.