2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország 4
Georgia 1

Svájci banktitokhoz jutott a Wikileaks

2011.01.17. 16:01

Banktitkokhoz jutott a Wikileaks egy volt svájci bankalkalmazott jóvoltából. A megszerzett számlainformációk között "vagyonos üzletemberek és politikusok" adatai is megtalálhatóak. Rudolf Elmer, a svájci Bank Julius Baer pénzintézet egykori munkatársa az adatokat tartalmazó CD-t Julian Assange-nak adta át. Közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az adatok feldolgozása eltart néhány hétig, csak azt követően hozzák nyilvánosságra.

Assange elmondása szerint jelenleg még mindig azt a 250 ezer diplomáciai táviratot dolgozzák fel, amelyek kiszivárogtatását tavaly év végén kezdték el.

Elmernek két nap múlva kell megjelennie egy zürichi regionális bíróságon a svájci banktitok megsértése miatt, amiért korábban őrizetbe vették 30 napra. Az egykori bankár már előzőleg is juttatott el bizalmas dokumentumokat a Wikileaksnek és most elmondta az újságíróknak, hogy célja az offshore bankrendszer leleplezése.

"Meg akarom ismertetni a társadalommal, miként működik a rendszer. Ez kárt okoz a társadalomnak" - mondta Elmer, aki nyolc évet töltött az adóparadicsomként elhíresült Kajmán-szigeteken több svájci bank megbízásából. Mint közölte, ő maga nem kívánja nyilvánosságra hozni a CD tartalmát. Elmer évekkel korábban ingyen felkínálta a CD-t az akkori német pénzügyminiszternek, de Peer Steinbrück válaszra sem méltatta.