2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Pénzbírságra ítélték a Wikileaksnek szivárogtató bankárt

2011.01.19. 19:20
Egy svájci bíróság bűnösnek találta szerdán Rudolf Elmer egykori banktisztviselőt a banktitok megsértése miatt, de csak felfüggesztett pénzbírságra ítélte, szemben az ügyész követelésével, amely nyolchavi börtönbüntetést tartalmazott.

A bíró 7200 frank (mintegy másfélmillió forint) két évre felfüggesztett pénzbírságra ítélte Elmert, mert megsértette a szigorú svájci banktitkot, amikor kiadta ügyfelek adatait. Elmer korábban a Julius Ba:r bank alkalmazásában állt. A bíróság előtt elismerte, hogy bizalmas adatokat továbbított az adóhatóságoknak.

A bíró számára nyilvánvaló, hogy Elmer nem etikai okokból akarta nyilvánosságra hozni a "leleplező" adatokat, hanem személyes bosszúból fordult egykori munkaadója ellen. Az alkalmazott sértett volt, mert nem lépett előre a ranglétrán és főnökeivel is nézeteltérése volt. "Ön, Elmer úr, éveken át része volt a bankvilágnak és hasznot húzott belőle" - mondta a bíró.

Elmer hétfőn Londonban átadott két cd-t tehetős ügyfelek adatairól a bizalmas értesüléseket interneten kiszivárogtató WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak, aki a tervek szerint pár héten belül nyilvánosságra hozza a számlainformációkat. Az érintettek között állítólag vagyonos német, amerikai és ázsiai üzletemberek, politikusok és a kulturális közélet személyiségei is találhatóak.

Az egykori bankár már előzőleg is juttatott el bizalmas dokumentumokat a Wikileaksnek. Hétfőn közölte a sajtóval, hogy az offshore bankrendszer leleplezése a célja. Elmer nyolc évet töltött az adóparadicsomként elhíresült Kajmán-szigeteken a bank fiókvezetőjeként. Akkor mondtak fel neki, amikor egy hazugságvizsgáló tesztet félbeszakított. Távozásakor több ezer oldalnyi dokumentumokat vitt magával.