Davosban forgatják a világ kerekét

2011.01.26. 15:30
A világ vezetői és legbefolyásosabb üzletemberei a Világgazdasági Fórumon váltják meg a világot és dagasztják a pénztárcáikat

A Világgazdasági Fórum befolyásos résztvevői a világ gazdasági problémáira keresnek megoldást minden évben Davosban, de emellett a résztvevők igyekeznek előtérbe helyezni saját érdekeiket is. Az idei Fórumon többek között a pénzügyi válság hatásairól éa a fejlődő országok térnyeréséről lesz szó, írta a BBC.

Ma már folyamatosan érkeznek a Világgazdasági Fórum résztvevői Davosba, körülbelül kétezer résztvevőre számítanak a svájci városban. A politikusok mellett üzletemberek és olyan hírességek is jelen lesznek, mint a U2 énekese, Bono, aki a szegény országok oktatásügyéért lobbizik, újságírók és fotósok hadától kísérve.

Az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev a Moszkvát ért bombatámadás ellenére részt vesz a találkozón, ezzel is mutatni akarja, hogy Oroszország nem ijed meg a terroristáktól. Emellett befektetőket is szerezni akar, ez az oroszoknak különösen fontos, mivel a befektetők bizalma megrendült az orosz törvényességben a nagyhatalmú üzletember, a volt Jukosz-vezér Mihail Hodorkovszkij többek szerint igazságtalanítélete óta.

Az európai vezetők szintén igyekeznek majd a saját malmukra hajtani a vizet: Angela Merkel német kancellár, az erős német gazdaságtól felbátorítva, arra készül, hogy felvázolja a terveit az eurózóna megmentését illetően. Nicolas Sarkozy francia elnök tavaly a bankokat és az angolszász üzleti modellt szidta hevesen, idén ezt nehéz lesz megfejelnie. David Cameron angol miniszterelnök szintén részt vesz a találkozón a helyettesével, Nick Clegg-el és George Osborne kancellárral együtt.

A legtöbb delegáltat idén Kína küldi, tőle a többi résztvevő azt várná, hogy a világgazdasági szerepének a növekedésével párhuzamosan nagyobb felelősséget is vállaljon, és az egész világ jólétét nézze, ne csak a sajátját.

A másik rohamosan növekvő gazdasággal rendelkező ország, India, azt igyekszik hangsúlyozni, hogy mennyire különbözik Kínától. Az indiai álláspont szerint minden Indiába kihelyezett munkahely (többnyire a termelési szektorban) két magasabb szintű munkahelyet támogat az USA-ban. Azt is hangsúlyozzák, hogy India gazdasági növekedése a belső keresletnek köszönhető, míg Kína az alacsony árfolyamon tartott jüannal növeli az exportját, és azért nő gyorsan.

A nagy témák

A szerdától szombatig tartó Világgazdasági Fórumon öt fő téma uralja majd a konferenciákat és a magánmegbeszéléseket:
1. Kína és India előretörése hogyan fogja befolyásolni a világ hatalmi egyensúlyát?
2. A nyugati országok hogyan fognak tudni megbirkózni az adósságaikkal, a munkanélküliséggel, a megszorításokkal, és valószínűleg hosszú évek lassú növekedésével?
3. Növekvő inflációhoz és újabb veszélyes „buborékokhoz” fog vezetni a fejlődő országok gazdasági növekedése?
4. A digitális média és a technológia hogyan fogja megváltoztatni nemcsak iparágakat, de az egész emberi társadalmat?
5. A Fórum résztvevői, külső kritikusok híján, saját magukat kell, hogy felügyeljék: meg kell vizsgálniuk a világgazdaság problémáit a pénzügyi szervezetek ellenőrzésétől kezdve az egyenlőtlenségek kezelésén át a zöld energia ügyéig.

Az üzletemberek lobbizással és névjegykártya-cserélgetéssel igyekeznek új üzleti lehetőségekre szert tenni, ez Davos legnagyobb vonzereje. A megszámlálhatatlan vacsorákon, partikon és fogadásokon kötik a legjobb üzleteket, legyen szó a termelési ágazatról, az energiaiparról, vagy a Facebook-vezér Zuckerberg típusú vállalatvezetőkről.

A klubba csak azok tartoznak, akik megfizetik a tagság borsos árát: egy meghívó, ami a nagy konferenciákon való részvételre jogosít, de a több haszonnal kecsegtető magántalálkozókra nem, 50 000 svájci frankba, több mint tízmillió forintba kerül. Ha a magántalálkozókon is részt akar venni valaki, akkor egy magasabb szintű tagságot kell szerezni, ez 137 000 dollárnak (kb. 27 millió forintnak) megfelelő összegbe kerül, plusz a jegy. A költségekről bővebben a New York Times cikkében olvashat.