A tőzsdén is lefelé tart a Southwest

2011.04.04. 17:01

A Southwest légitársaság több mint ötven járatot törölt hétfőn, hogy az amerikai légitársasági biztonsági szakértői meg tudják vizsgálni az összes Boeing 737-300-as gép tőrzsét a pénteki baleset után.

Az Index is beszámolt róla, hogy a társaság gépe kényszerleszállást kellett végrehajtson pénteken, mert az egyik járat tetjéből kiszakadt egy kisebb darab a felszállás után.

Bár katasztrófa nem történt, a társaság úgy döntött, az összes azonos típusú repülőjét átvizsgáltatja – számol be a MarketWatch.com. A történet a légitársaság tőzsdei árfolyamain is meglátszik: hétfőn, az amerkai kereskedés megindulása előtti szakaszban 4 százalékot esett a vállalat részvényárfolyama.

A gazdasági lap beszámolója szerint a légitársaság most összesen mintegy 100 járatot kell töröljön a hétvégi 300 járattörlés után.

Nem hiába

Az eddigi vizsgálatoknak nagyon is volt értelme: a hírek szerint legalább három géptörzsön találtak repedéseket a Nemzeti Közlekedési Biztonsági Tanács szakemberei, de tízszer ennyi gépet küldtek szervizeltetni. Az átvizsgálás a tervek szerint kedd délutánig tarthat.

Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy mi történt. A sérült tőrzsmaradványt Washingtonba küldték további vizsgálgatásra, az eredmény alapján pedig várhatóan a gyártó Boeing elrendeli majd az összes hasonló típusú gép ellenőrzését.

Túlhajszolva

A Southwest repülők egyébként rengeteg munkaórával a legmagasabb kihasználtságú gépek közé tartoznak: a földön alig vannak, a járatok leszállás után általában egyből repülnek tovább.

Ezért sem meglepő, hogy hasonló eset nem először fordul elő. 2009 júliusában a társaság már az összes 737-300-as típust átvizsgáltatta, miután az egyik gépen egy egy láb hosszú repedés keletkezett. A Boeing most azt mondja, hogy a pénteki eset nincs összefüggésben a 2009-es történettel.

Szakértők szerint még nem világos, hogy a két eset között van-e bármilyen kapcsolat, de egy nemrég elkészült jelentésben például azt vizsgálták, hogy okozhatta-e a hibát a géptörzs egy olyan eleme, amit azért használnak, hogy könnyebb legyen a repülő.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport