Egyre gazdagabbak az arab milliárdosok

2011.04.04. 18:23
Egyre jobban megy az araboknak, persze ott is csak egy rettentően szűk kör osztozik a csillagászati vagyonokon. A dollár-tízmilliárdok néhány család kezében vannak, a vagyonosok között van a néhai Diana hercegnő apósa és a libanoni miniszterelnök is.

A Forbes hatodik közel-keleti kiadása szerint a 34 leggazdagabb arab vagyona 127 milliárd dollárra rúg (ez nem sokkal kevesebb az éves magyar GDP-nél). Tavaly még csak 115 milliárd dollárral büszkélkedhettek.

Az arab lista első helyezettje a szaudi Al-Waleed Bin Talal maradt, annak ellenére, hogy a Forbes nemzetközi összesítő rangsorában hátrébb csúszott. Ez utóbbi összesítésben 19,6 milliárdos vagyonával a 26. helyezést szerezte meg tavaly.

Al-Waleed Bin Talal
Al-Waleed Bin Talal

Mindenhol van egy pár

A közeli-keleti térségben Szaud-Arábiában, Egyiptomban, Libanonban és Kuvaitban van a legtöbb dollármilliárdos.

A lista újoncai között van Yassin Yusuf és Mohamed Mansour, mindketten egyiptomiak. Utóbbinak kétmilliárdos vagyona van, ezzel a világranglistán az 595. helyen áll és a 17. leggazdagabb arab.

Mohamed Al Fayed és családja is felkerült a listára: 1,2 milliárdos vagyonukkal a 32. helyen vannak a regionális és a 993 helyen a világ leggazdagabbjai között. Nassif Sawiris 5,6 milliárdos vagyonával a leggazdagabb egyiptomi, hetedik az arabok listáján és 182. globálisan.

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed

Családi vállalkozás

Hat milliárdosával Libanon a második az arab világ milliárdosainak a rangsorában. Itt a legnagyobb vagyon két családnál összpontosul.

Az egyik család tagja a miniszterelnök Nagib Mikati, neki 2,8 milliárdos vagyona van, ezzel ő a leggazdagabb libanoni, tizedik az arab világban és 409. a globális sorban. A másik az Al-Hariri család, itt négy fiútestvér osztozik a zsugán, közülük Bahaa Hariri a 13. leggazdagabb arabként virít 2,5 milliárddal.

Az Egyesült Arab Emírségekben négy dollármilliárdos van, itt Abdul Aziz Al Ghurair a leggazdagabb 2,7 milliárddal. Ekkora vagyon globálisan a 420. helyre elég, az arab világban viszont már ő 12. legmódosabb. Kuvaitban három milliárdos él, közülük csak a leggazdagabb igazi nagypályás: Nasser AL-Kharafi a világ 77. leggazdagabbja 10 milliárd dollár fölötti vagyonával.

Abdul Aziz al-Ghurair
Abdul Aziz al-Ghurair

Jó nekik a gulyásdemokrácia is

A listára külföldön élő arabok is felkerültek: például a libanoni származású de Brazíliában élő Joseph Safra, a második leggazdagabb arab 12,3 milliárdos vagyonával, globálisan ő a 63 leggazdagabb.

Ziad Al-Manaseer jordán milliárdos Oroszországban él, a listára újoncként került fel 2,1 milliárdjával mindjárt a 16. helyre. A Forbes-listán ott van az iraki Nazmi Oge 1,8 milliárdjával, ő Nagy-Britanniában él, és a szíriai Ayman Asfari, ő 1,7 milliárdjával a 22. leggazdagabb arab.

A Forbes listája szakértők szerint nagyon jó fokmérője a gazdagságnak, illetve remekül mutatja, hogyan oszlik el a vagyon a különböző gazdasági szektorok között.