Pazaroljuk a gázt

2011.04.12. 11:42
A GE legutóbb kiadott jelentésében szereplő becslés szerint a világ földgáztermelésének öt százaléka vész kárba minden évben a felhasználatlan gáz elégetésével. Ez az Európai Unió felhasználásának 30, illetve az USA felhasználásának 23 százalékával egyenlő.

Világszerte több milliárd köbméter, jellemzően az olajkitermelés melléktermékeként felszínre jutó földgáz vész kárba évente. A gázégetés évente 400 millió tonna széndioxidot produkál, éppen annyit, mint 77 millió gépkocsi, állítja a GE.

Gézégetés

Az olajfúrás során gyakran szabadul fel gáz, a gázégetés már a kezdetek kezdetétől jelen van az olajiparban. A legnagyobb gázpazarlás azonban azokon a területeken jelentkezik, ahol a felvevőpiac hiánya, a távvezetékek hiánya, illetve a kis mennyiségek miatt nem fizetődne ki a gáz hasznosítása.

A pazarló gázégetés felszámolásának egyik megoldása lehet, ha a gázt befogják és áramfejlesztésre való használják fel, vagy ha visszainjektálják a talajba.  A GE számításai szerint majdnem 20 milliárd dollár értékű elvesztegetett földgázt lehetne áramfejlesztésre használni a megbízható és költséghatékony áramellátáshoz, ami a világ GDP növekedéséhez is dollármilliárdokkal járulhatna hozzá éves szinten.

Meg lehetne szüntetni

„Nagyobb nemzetközi odafigyeléssel és összehangolt munkával – például partnertársulások révén, stabil politikai háttérrel és innovatív technológiák alkalmazásával – a nagymérvű gázégetést már öt év alatt szinte teljesen meg lehetne szüntetni. Ezzel pedig mindenki nyerne"– jelentett ki Michael Farina, a GE Energy programmenedzsere. Farina szerint sok olyan ország van - többek között Norvégia, Indonézia és Angola -, amely jó példát mutatott a gázégetés mértékének csökkentésére. Ha Oroszország az elégetett gáz felét befogná és belföldi piaci árakon értékesítené, évente 2 milliárd dollár plusz bevételre tehetne szert.

A GE jelentése régióként is elemzi a gázégetési trendeket. Nigéria 2000 óta 28 százalékkal csökkentette az elégetett gáz mennyiségét, mégis, az afrikai országban még mindig évi 15 milliárd köbméter földgáz megy kárba. Eközben a lakosság csaknem fele áram nélkül él és az országnak évente 13 milliárd dollárba kerül a dízelüzemű elektromosáram-generátorok működtetése. Az elvesztegetett gáz egy 10 gigawattos erőmű működtetéséhez lenne elegendő.

Összefogásra van szükség

Következő lépésként a központi és a regionális kormányzatoknak, az olaj- és gázkitermelőknek, a technológiák gyártóinak és a nemzetközi közösségnek kell összehangolniuk erőfeszítéseiket.

A cél a gázégetés csökkentésével járó pénzügyi előnyök megvilágítása; a helyi önkormányzatok támogatásának biztosítása a szabályozások ellenőrzése és érvényre juttatása vonatkozásában; valamint a helyi befektetőket és vállalkozókat az elosztott áramtermelő hálózatok fejlesztésében, működtetésében és kiszolgálásában segítő kapacitás kiépítése.