Athén nem ütemezheti át adósságát

2011.04.13. 15:08

Görögország azzal találná szemben magát, hogy nem tud hitelt felvenni a nemzetközi piacokon, ha arra kényszerítené kötvénytulajdonosait, hogy elfogadják az Athén által önként vállalt adósságátütemezést - vélekedett a német Handelsblattnak nyilatkozva a görög pénzügyminiszter.

Jeórjiosz Papakonsztantinu szerint az elveszett bizalom azt eredményezné, hogy Görögország hosszú időre kizárná magát a nemzetközi hitelpiacokról. Ennek költségei végső soron  a reálgazdaságban jelentkeznének, sőt tovagyűrűzű fertőző hatása lenne. Mindezeket figyelembe véve Görögországnak nem kívánatos az adósságátütemezés.

A görög pénzügyminisztérium becslései szerint jövőre 25-30 milliárd eurónyi hitelt kell felvenni államkötvény kibocsátással, miközben azt is hangsúlyozzák, hogy a magasabb kamatok problémát jelentenek Görögország számára.

Papakonsztantinu szerint a kilábalási folyamat már megkezdődött, a gazdasági teljesítmény a tavalyi utolsó negyedévben elérte mélypontját, és az idei első három hónap növekedési adatai már javulást mutatnak. A folyó fizetési mérleg erős javulást jelez, a munkaköltségek visszafogása nagy segítséget nyújtott ebben - mondta.

Görögország ugyanakkor azt is fontolgatja, hogy 10-10 százalék körüli állami részesedést ad el a PPC áramcégben és az OTE távközlési szolgáltatóban. Görög lapjelentések szerint a kormány a hónap végén jelenti be privatizációs terveinek részleteit. 2015-ig mintegy 50 milliárd euró bevételt várnak a privatizációból az adósság csökkentésére.